Wijzigingen Zorgverzekering 2017

Datum laatste wijziging: 4 augustus 2017  |  Trefwoorden: ,

Inhoud

  1. Zorgpremie schíet omhoog
  2. Ruimte voor demping zorgpremies
  3. Zorgpremies grote verzekeringsmaatschappijen schieten omhoog
  4. Highlights premies en voorwaarden zorgverzekeringen 2017
  5. Eigen bijdrage langdurige zorg aan huis gestegen
  6. 200 miljoen extra voor verpleeghuizen
  7. Zorg smeekt ontslagen werknemers terug te keren

Zorgpremie schíet omhoog

Zorgverzekeringen veranderen ieder jaar. Zo wordt de basisverzekering uitgebreid met nieuwe vergoedingen of komen er vergoedingen te vervallen. Aanvullende pakketten veranderen en contracten met zorgverleners worden aangepast. Daarnaast verandert ook de hoogte van het eigen risico en de premie bijna ieder jaar. Op Prinsjesdag werd aangekondigd dat de zorgpremie dit jaar met slechts 3,50 euro zou stijgen. Zorgverzekeraars plaatsten toen al twijfels bij die raming

DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe zorgpremie voor het volgende jaar bekend maakt. De toon wordt gezet met een verhoging van de premie met 9,25 euro naar 108 euro per maand, een stijging van 10% ten opzichte van 2016. De overige verzekeraars maken in november hun premiebedragen bekend.

De belangrijkste redenen voor deze premiestijging zijn een toename van het gebruik van dure medicijnen, uitbreiding van het basispakket, de hogere kosten van wijkverpleging en de loon- en prijsstijging. (Bron: MKB Belangen, 29 sep. 2016)

Ruimte voor demping zorgpremies

Volgens de Consumentenbond hebben zorgverzekeraars ruimte om de premie voor 2017 te dempen. Uit de jaarcijfers over 2015 blijkt dat zorgverzekeraars naast de wettelijke reserves ruim 3,3 miljard euro aan 'overtollige' reserves hebben. 'Er is geen reden voor de grote vier om het voorbeeld van DSW (zie boven) te volgen.'

Op basis van de jaarcijfers van de zorgverzekeraars over het jaar 2015, heeft de Consumentenbond de verschillen in de financiën tussen de vier grootste zorgverzekeraars in kaart gebracht. In totaal is het resultaat van de grote vier meer dan gehalveerd ten opzichte van 2014. Met name CZ en Menzis zagen een forse daling in nettoresultaat. Deze terugval wordt veroorzaakt door negatieve verzekeringsresultaten én grotere premietekortvoorzieningen voor 2016.

De zorgverzekeraars hebben veel geld over, constateert de Consumentenbond. 'Alleen niet onder de streep op de jaarrekening. De winst lijkt lager dan die daadwerkelijk is doordat de verzekeraars een deel van dit geld via een boekhoudkunstje al eerder opzij zetten. De vraag is natuurlijk of de reserveringen zo hoog moeten zijn. Het geld dat de zorgverzekeraars daarvoor in 2014 apart zetten, was ruim voldoende om de tekorten in 2015 op te vangen. Toch kozen ze ervoor om in 2016 nóg meer geld apart te houden.'

De labels van de ‘grote vier’ gaan zeer uiteenlopend met de reserves om. De Achmea-labels Avéro Achmea, Interpolis, OZF en Zilveren Kruis, VGZ en Univé (VGZ) en Delta Lloyd (CZ) lukt het niet een voldoende te scoren op het oordeel van de Consumentenbond over hoe zij met het premiegeld van de consument omgaan. De Menzis-labels Anderzorg, Azivo en Menzis, de CZ-labels Ohra en CZ, de Achmea-labels FBTO en De Friesland en tot slot de VGZ-labels IZZ, IZA en UMC lukt het wel een voldoende te scoren. Met name het Menzis-label Anderzorg is een uitblinker. Zij houden relatief weinig reserves achter en hanteren tegelijkertijd lage premies. (Bron: VVP, 26 okt. 2016)

Ook zorgverzekeraars Zilveren Kruis/Achmea en VGZ verhogen de premie van de basisverzekering. Als laatste twee partijen maken zij hun prijzen voor 2017 bekend. En geheel in lijn met de concurrentie zijn die fors hoger dan minister Schippers van Volksgezondheid dacht.

Zorgpremies grote verzekeringsmaatschappijen schieten; omhoog

Minister Schippers van Volksgezondheid voorzag een premiestijging van slechts 3,50 euro. De werkelijk is anders, zie onderstaande tabel van grote maatschappijen:

Verzekeraar Premie 2016    Premie 2017 Verschil in %
Zilveren Kruis (Achmea) 109,45 117,45 7,3
FBTO (Achmea) 99,95 108,50 9
ONVZ 106,65 115,91 8,7
VGZ 107,95 112,95 4,6
CZ 104,95 112,85 7,5
Menzis 107 119 11
OHRA 96,95 104,55 8
DSW 98,75 108 9,4
Delta Lloyd 107,50 115,83 7,5


Volgens de Consumentenbond hebben de maatschappijen voldoende 'overtollige' reserves om de premiestijgingen te beperken, iets waar minister Schippers het mee eens is. Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland brengt daartegenin dat verzekeraars te maken hebben met wettelijke regels die bepaalde reserves voorschrijven. Ook zouden de reserves volgens verzekeraars gebruikt worden om schommelingen van de premies tegen te gaan. (Bron: Rtlz.nl, 19 nov. 2016)

Een overzicht van de verzekeraars in Nederland treft u bijgaand aan.

Highlights premies en voorwaarden zorgverzekeringen 2017

De zorgverzekeraars hebben de premies en voorwaarden voor 2017 bekend gemaakt. De premieverschillen zijn groot door het gebruik van reserves door enkele zorgverzekeraars. Ook hebben een aantal zorgverzekeraars verzekeringsvormen toegevoegd, afgevoerd en gewijzigd.

Highlights zijn:

  • De voorwaarden van de basisverzekering zijn minimaal uitgebreid. Hierdoor vindt er geen verschuiving plaats van basis- naar aanvullende verzekeringen.
  • Het verplichte eigen risico is met € 385 gelijk gebleven, dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar.
  • Door de inzet van premiereserves voor korting op de basisverzekeringspremies, aanpassingen, uitbreiding en beperking van aanvullende verzekeringen kunnen verzekeraars meer of minder aantrekkelijk zijn geworden.
  • Steeds meer zorgverzekeraars nemen afscheid van zogenaamde open collectiviteiten c.q. niet objectiveerbare groepen verzekerden.
(Bron: Mercer, nov. 2016)

Eigen bijdrage langdurige zorg aan huis gestegen

De eigen bijdrage voor langdurig gebruikers van zorg aan huis was in 2015 gemiddeld ruim 47 euro per zorgperiode van vier weken, 12 euro meer dan het jaar ervoor. Dat meldt CBS op basis van onderzoek in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De eigen bijdrage voor zorg aan huis groeide in 2015 onder andere door de afschaffing van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Door het afschaffen van deze korting zou bij gelijkblijvend zorggebruik de eigen bijdrage in 2015 met 50 procent stijgen. Onder andere doordat een deel van de gemeenten zelf een korting toepaste, is de gemiddelde stijging uitgekomen op bijna 34 procent.

Voor alleenstaanden met een inkomen onder 20 duizend euro zonder vermogen is de eigen bijdrage in 2015 procentueel gezien het meest gestegen, met 40 procent. Ze betaalden gemiddeld 5 euro meer per zorgperiode van vier weken dan in 2014. (Bron: CBS, 25 jan. 2017)

200 miljoen extra voor verpleeghuizen

Het demissionair kabinet heeft besloten 200 miljoen extra uit te trekken voor de verpleeghuizen. Dit bedrag komt bovenop de 100 miljoen die de PvdA en VVD eerder al toezegde. Het extra geld is specifiek bedoelt voor het betalen van uitzendkrachten tijdens de zomermaanden van 2017. In die periode ontstaan er vaak personeelstekorten, omdat de vaste werknemers op vakantie zijn. Ook is er nu geld om de contracten van verpleegkundigen uit te breiden met meer uren.

Goed nieuws voor de verpleeghuizen, maar er is wel één voorwaarde: de partijen die nu proberen een regering te vormen, moeten instemmen met het plan. Dit omdat het een demissionaire beslissing betreft. Wanneer de onderhandelingspartners van de VVD, D66, GroenLinks en CDA, beslissen, is nog onduidelijk. (Bron: 19 apr. 2017)

Zorg smeekt ontslagen werknemers terug te keren

De Nederlandse zorginstellingen gaan de vele tienduizenden mensen die de afgelopen jaren zijn ontslagen als gevolg van zware bezuinigingen persoonlijk aanschrijven met het verzoek om terug te keren. Dit onder het motto 'De zorg heeft u weer nodig'.

Alleen al in de provincie Noord-Brabant staan 1.100 vacatures open en dat aantal zal zonder maatregelen de komende jaren sterk toenemen. Landelijk verwacht het UWV dat het aantal vacatures in heel Nederland dit jaar uitkomt op 105.000, 10.000 meer dan in 2016. Omdat de instellingen over de namen en adressen van de ontslagen werknemers beschikken gaan zij hen aanschrijven. (Bron: AD, 3 aug. 2017)