Zomertijd

Datum laatste wijziging: 26 maart 2019  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud

  1. Wat is zomertijd?
  2. EU-onderzoek: zomertijd afschaffen
  3. EU-burgers mogen zegje doen over zomertijd
  4. Enquête zomertijd: 80 procent voor afschaffing
  5. De strijd om de tijd
  6. Zomertijd wordt maart 2021 definitief afgeschaft
  7. Correctie invoeren zomertijd of wintertijd

Wat is zomertijd

In de nacht van zaterdag op zondag worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur (ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit).

Door de zomertijd wordt het niet in het holst van de nacht licht. Een groot voordeel is ook dat we 's avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien 's avonds donker.

In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd. Ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Uitvinder van het invoeren van de zomertijd was de Londense aannemer William Willett. In 1907 publiceerde hij het pamflet 'The Waste of Daylight', waarin hij voorstelde in april de klok vooruit te zetten en in september weer terug, om zo 's avonds langer van het daglicht gebruik te kunnen maken. (Bron: Wereld Feesten Almanak, 26 mrt. 2017)

EU-onderzoek: zomertijd afschaffen

Ieder jaar ontstaat er opnieuw discussie over het nut van de zomer- en wintertijd. Daarom laat de Europese Commissie nu onderzoeken wat de kosten en opbrengsten van de zomertijd zijn. "Het is een hoop gedoe voor de ruim 500 miljoen burgers en bedrijven." Dit zegt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). Zij wil de zomertijd afschaffen en daarmee het constant wisselen van de klok.

De reden: het is niet alleen slecht voor het bioritme van mens en dier, maar ook voor het bedrijfsleven dat bij het ingaan van de zomertijd last heeft van vermoeide werknemers, die daardoor ziek worden of ongelukken veroorzaken. Volgens Schreijer-Pierik is twee derde van de Europarlementariërs voor afschaffing." (Bron: MKB-belangen, 30 mrt. 2017)

EU-burgers mogen zegje doen over zomertijd

Inwoners in de EU kunnen tot 16 augustus in hun eigen taal hun mening over de zomertijd kenbaar maken. Online staat een formulier waarop mensen hun gevoelens en argumenten kenbaar kunnen maken.

De Europese Commissie heeft dat besloten op verzoek van het Europees Parlement. In februari nam het parlement een resolutie aan waarin Brussel wordt gemaand nader onderzoek te doen naar de voor- en nadelen van het systeem waarbij in maart de klok een uur vooruit gaat en in oktober weer terug.

Volgens de tegenstanders verstoort de regeling de biologische klok van mens en dier. In Nederland willen bijvoorbeeld het CDA en de PVV ervan af. (Bron: Europa Nu, 5 jul. 2018)

Enquête zomertijd: 80 procent voor afschaffing

Ruim 4,6 miljoen Europeanen deden mee aan een online enquête van de Europese Commissie over het afschaffen van de zomertijdregeling. 80 procent van de respondenten bleek voor afschaffing te zijn. Op de vervolgvraag of de deelnemers liever hebben dat het altijd winter- of zomertijd blijft, was de meerderheid voor zomertijd.

Verantwoordelijk Europees Commissaris Violeta Bulc benadrukt dat de enquête geen referendum is. In het besluit over het verzetten van de klok zal wetenschappelijk onderzoek namelijk ook van belang zijn. Het is daarom allerminst zeker of de regeling wordt afgeschaft. (Europa-Nu, 28 aug. 2018)

De strijd om de tijd

De vraag die het kabinet binnenkort zal moeten beantwoorden: hoe laat is het in Nederland? Denk niet dat het een kleine kwestie is, zoiets kan zomaar hoog oplopen. Nog maar 120 jaar geleden was de tijd een gemeentelijke aangelegenheid – ieder voor zich. Tussen Hilversum en Bussum, bijvoorbeeld, zat 20 minuten verschil. Toen de Nederlandse Spoorwegen het zat waren dat een binnenlandse treinreis zomaar drie tijdzones kon doorkruisen, besloot het kabinet tot harmonisatie en was het land te klein: Haagse bemoeizucht!

Zou commissievoorzitter Juncker zich realiseren wat hij over zich afroept nu hij ook nog aandringt op één centrale Europese tijd? Hij wil immers niet dat buurlanden er verschillende tijden op gaan nahouden. Denk alleen even aan wat het zal losmaken in het eurosceptische deel van de Tweede Kamer als Nederland straks een andere voorkeur heeft dan Duitsland en België en ons door Brussel een ongewenste tijd wordt opgedrongen. (Bron en er komt later nog veel meer: De Volkskrant, 14 sep. 2018)

Zomertijd wordt maart 2021 definitief afgeschaft

Op 4 maart 2019 tijdens de Europese Troonrede in Staatburg gaf Jean-Claude ons het verlossende antwoord: vanaf 2019 wordt de zomertijd officieel afgeschaft en is het verzetten van de klok geen Europese regel meer.

Het komt erop neer dat in 2020 het halfjaarlijkse wisselen tussen zomer- en wintertijd zal ophouden. Eind oktober 2019 moet de klok nog wél - voor het laatst - worden verzet naar de wintertijd. Dat betekent dat de klok één uur achteruit gaat.

Correctie invoeren zomertijd of wintertijd

Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat er in 2021 een einde komt aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok (besluit vergadering 26 maart 2019). De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat een lappendeken aan verschillende tijden ontstaat.

De keuze is als volgt:
  • Voor de zomertijd als standaardtijd moeten in maart 2021 voor het laatst de klokken een uur vooruit.
  • Bij een permanente wintertijd moeten de klokken in oktober 2021 een uur terug.