Aanwezigheidsdienst    Arbeidstijden (inleiding) 


Arbeidsonbereikbaarheid

Datum laatste wijziging: 11 mei 2020  |  Trefwoorden: Arbeidsonbereikbaarheid, Wetsvoorstel, 2020

Inhoud

  1. Wetsvoorstel
  2. CAO gehandicaptenzorg
  3. Werkgevers niet enthousiast
  4. Hoe nu verder?

Wetsvoorstel

Op 18 februari 2019 diende de PvdA een wetsvoorstel in over onbereikbaar zijn. PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher gaf hierover volgens ANP aan: ‘Mailtjes, sms’jes of appen met collega’s tot laat in de avond of in het weekend leiden tot een steeds vagere grens tussen werk en privésfeer. Dit kan uiteindelijk resulteren in een te grote werklast, burn-out en verstoorde relaties in het gezin’, aldus de PvdA.

Asscher wil dat bedrijven met vijftig mensen of meer in overleg gaan met vakbonden en ondernemingsraden over de bereikbaarheid. Hij wil geen verbod op ’s avonds of in het weekend werken, maar ‘de keuze is aan de werknemer’.

Direct hierna werd de gebruikelijke consultatie van kracht die op 31 maart 2019 eindigde.

CAO Gehandicaptenzorg

Het onderhandelaarsakkoord van de CAO Gehandicaptenzorg dat 17 september 2019 is afgesloten, heeft een primeur. Het is de eerste keer dat in een CAO is vastgelegd, dat je op je vrije dag onbereikbaar mag zijn. Alleen in noodgevallen wordt een uitzondering gemaakt. De afspraak garandeert dat je dus echt vrij bent op je vrije dag, aldus bestuurder FNV Zorg.

Werkgevers niet enthousiast

Diverse reacties:
  • Werkgevers en werknemers moeten onderling afspraken maken en maatwerk opzetten.
  • Stress- en burn-outklachten worden niet per definitie alleen door werk veroorzaakt, maar zijn vaak juist het gevolg van een combinatie van factoren. Met maatwerk kun je daarop inspelen.
  • Alleen een wettelijk recht op onbereikbaarheid is een te enge benadering van een veel breder probleem en lost dat probleem dus ook niet op.

Hoe nu verder?

De huidige stand van zaken is onduidelijk; de wet is nog niet in behandeling genomen. De wet zou per 1 januari 2021 in werking moeten treden en binnen een jaar na de inwerkingtreding moet aan de bepalingen in de wet worden voldaan.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Aanwezigheidsdienst    Arbeidstijden (inleiding)