Wijzigingen Zorgverzekering 2017    Zorgverzekering (inleiding) 


Wijzigingen Zorgverzekeringswet 2018

Datum laatste wijziging: 25 december 2017  |  Trefwoorden: Zorgverzekeringswet

Premies

In 2018 komt nominale premie (gemiddeld) van het basispakket uit op € 111,77 per maand, was in 2017 gemiddeld € 105,45. Bijverzekeren kan fors duurder worden. Voor meer, zie HR-kiosk, Zorgverzekeringswet (tabellen).

Eigen risico

Het eigen risico blijft € 385. Niets staat je in de weg om vrijwillig een nog hoger eigen risico te nemen. Deze keuze moet iemand maken als hij/zij denkt weinig of geen beroep te doen op de gezondheidszorg, het blijft koffiedik kijken.

Zorgtoeslag

Zie HR-kiosk, Toeslagenwet (tabellen) 

Werkgeversheffing

In de meeste gevallen betaalt de werkgever de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW). In 2018 bedraagt deze 6,90% van het loon van de werknemer. De maximum werkgeversheffing per werknemer wordt in 2018 berekend over € 54.614, dat was in 2017 € 53.701.

In specifieke situaties betaalt de werkgever geen werkgeversheffing, maar moet hij de werknemersbijdrage ZVW inhouden op het loon. Dat is het geval bij bepaalde uitkeringsgerechtigden, ex-werknemers, pseudo-werknemers en directeuren-grootaandeelhouders die niet verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen. In 2018 bedraagt die bijdrage 5,65% van het brutoloon. Net als voor de werkgeversheffing geldt ook voor de werknemersbijdrage in 2018 een maximum bijdrageloon van € 54.614 per jaar.

Inhoud basispakket

In 2018 is de inhoud van het pakket t.o.v. 2017 niet verminderd. Er zijn in 2018 wel nieuwe vergoedingen toegevoegd:
  • Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari de eerste twaalf behandelingen met oefentherapie vergoed.
  • Oncologiepatiënten die een immuntherapie moeten ondergaan, krijgen recht op een vergoeding voor zittend vervoer van en naar het ziekenhuis.
  • Nieuwe medicijnen zijn aan het pakket toegevoegd, waaronder die tegen tegen hepatitis C.

Aanvullende verzekering

Bij veel verzekeraars wordt de premie een stuk hoger dan wel wordt de dekking verminderd. Vooral op het gebied van fysiotherapie zijn de wijzigingen soms ingrijpend. Je krijgt in sommige gevallen veel minder behandelingen vergoed en bij sommige polissen vervalt zelfs de dekking. 

De tandartstarieven worden stijgen in 2018 met gemiddeld 2,7 procent. Voor implantaten moet rekening worden houden met een kostenstijging van gemiddeld 2,6%. Zie Wat kost een behandeling in 2018.

Let wel: dit zijn maximumtarieven. Tandartsen kunnen ook lagere bedragen in rekening brengen. Ook kan de ene tandarts een iets uitgebreidere behandeling geven dan de andere, door bijvoorbeeld extra foto’s te maken. Hierdoor ben je niet overal even goedkoop uit.

Tenslotte: de tandarts is verplicht om vóór de behandeling een kostenbegroting te geven als hij verwacht dat de behandeling meer gaat kosten dan 250 euro?


 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies:


 Wijzigingen Zorgverzekering 2017    Zorgverzekering (inleiding)