Moet over ploegentoeslag ook vakantiegeld worden betaald?    Mijn aflopend contract is niet verlengd vanwege coronavirus, blijft dan 30%-regeling bestaan 

Mag mijn werkgever onbelast een maal per 5 jaar € 1850 vergoeden voor thuiswerkplek?

Vraagbaak  |  8 juli 2020  |  Trefwoorden: Thuiswerkplek, Thuiskantoor, Telewerkplek, Reiskosten, Vergoeding

Vraag

Ik las op de website van een vooraanstaande uitgever, dat: “voor vergoeding van de kosten (van een thuiswerkplek) gelden geen harde regels. Bij verzekeraar VGZ bijvoorbeeld kunnen werknemers maximaal 150 euro declareren voor de inrichting van hun werkplek thuis. Ook liet het bedrijf de reiskostenvergoeding doorlopen als een tijdelijke thuiswerktoeslag. Een werkgever mag eens in de vijf jaar een belastingvrije vergoeding geven van 1.815 euro inclusief btw voor de inrichting van het thuiskantoor. Kosten die de werknemer zelf maakt, mag hij niet aftrekken van de belasting.”

Antwoord

Deze uitleg is niet correct, namelijk: de € 1850 als onbelaste vergoeding voor de thuiswerkplek bestaat al sinds de definitieve invoering van de WKR (1-1-2015) niet meer. Ook het declareren van € 150,00 wordt door ons betwijfeld als een fiscaal onbelaste vergoeding.
Wat wel is toegestaan (als uitvloeisel van de Arbowet) dat de werkgever meubilair beschikbaar mag stellen. Het moet dan ook nog eens aangetoond worden (gebruikelijkheidscriterium). Het meubilair blijft dan eigendom van de werkgever.
Voor 2015 mocht de werkgever deze onbelaste vergoeding geven (1 x per 5 jaren) ook wanneer er geen meubilair en communicatiemiddelen werden aangeschaft, maar deze wel aanwezig waren. Helaas kan dit niet meer.
En dat er geen harde regels meer bestaan willen wij (HR-kiosk) betwijfelen.
Dat de reiskosten gewoon door kunnen lopen is een reeds lang bestaande fiscale regel, dat bij een fulltime contract de reiskosten volledig kunnen doorlopen, wanneer er minder woon-werkverkeer is.
Wat is de regel: Indien een werknemer met een vijfdaagse werkweek in het kalenderjaar op tenminste 150 dagen naar de vaste arbeidsplaats reist, kan aan hem een onbelaste reiskostenvergoeding worden betaald alsof hij op 214 dagen naar de werkplek reist. 
Wanneer de werknemer minder dagen gaat werken, dienen de reiskosten evenredig te worden aangepast. Bij ziekte is het gebruikelijk dat de lopende maand en de maand erop nog de reiskosten onbelast worden vergoed.

 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Moet over ploegentoeslag ook vakantiegeld worden betaald?    Mijn aflopend contract is niet verlengd vanwege coronavirus, blijft dan 30%-regeling bestaan 


Zuivere koffie


De gratis versnapering voor de thuiswerker! Enjoy life arrangementen.
Bestel direct   |   Geschenken