De Koning moet ook belasting betalen over inkomen, weg met de Koning!

Opinie  |  vr 19 jan 2024  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , , ,Meerdere Kamerleden vinden dat de Koning ook belasting moet betalen over zijn inkomen (en uiteraard ook alle andere gezinsleden) die een onbelaste vergoeding per jaar krijgen.
Ook vindt men dat er geen omrekening van netto naar bruto moet komen, omdat een netto inkomen van ruim 5 ton ook wel voldoende is.
Niemand in de Tweede Kamer vraagt zich af of een inkomen van € 139.560,00 bruto (incl. VT en EJU) met een forse afvloeiingsregeling voor henzelf ook niet al te ruim is. Dit is overigens geen loon, maar een vergoeding.

Iedereen betaalt toch belasting?

Ter verdediging van dit voorstel roepen zowel Kamerleden, als de “man/vrouw in de straat”: dat iedereen toch belasting betaalt. En dit laatste is nou net helemaal niet waar. 51% van de Nederlanders (in loondienst) betaalt helemaal geen loonbelasting; soms wel een kleine heffing, maar dat is grotendeels of helemaal de premie AOW. Lees
De premie AOW is namelijk heel stiekem in de loonheffing gefrommeld. En dan is het ook nog eens, dat een groot deel van deze groep, naast alle heffingskortingen, voor allerlei toeslagen in aanmerking komt. Dus eigenlijk geen belasting betaalt, maar belasting ontvangt!
Dat iedereen ook belasting betaalt en waarom de Koning dan niet, is een non/kul-argument.

Wie is de werkgever?

Dus de Koning moet over zijn inkomen belasting betalen. Wie gaat die belasting inhouden? Wie is dan de werkgever? Of kunnen we de Koning als ZZP-er aanmerken of kan dat niet omdat lang geleden (hier wel) bij de grondwet van 1848 is bepaald, dat er een gezagsverhouding is. Dus de Koning krijgt ook een loonstrookje, met ook een arbeidskorting etc. etc.
Bij de aangifte voor de IB, zal de Koning nog wel wat “kosten van verwerving” kunnen opvoeren en moet daarvoor alle bonnetjes overleggen. Dat doet uiteraard zijn accountant, die de Koning erop zal wijzen, om een goed onderscheid te maken in de kosten, die door de regering worden vergoed en kosten die door hemzelf zijn opgebracht. En wat zijn privé onderkomens en wat zijn werkvertrekken, waarvoor de kosten wel aftrekbaar zijn?

Een inkomen uit loondienst boven een ton?

Ik heb al meerdere keren een overzicht getoond van de verdeling van inkomens uit loondienst in Nederland. En wat blijkt dat slechts 0,3% meer dan € 100.000,00 per jaar verdient. Lees
De hoogste inkomens in dit land zijn namelijk van personen, die helemaal niet in loondienst zijn, maar een eigen bedrijf hebben of liggende gelden. 

Iedereen betaalt dus ook vermogensbelasting?

In aansluiting op de kreet “iedereen betaalt toch belasting”, kun je dan ook zeggen, “iedereen betaalt in principe dus ook inkomstenbelasting en vermogensbelasting”.
Laten we het over deze laatste belasting eens hebben. Het feitelijke inkomen van de Koning wordt geschat op meer dan 6,5 miljoen per jaar.
En wat is het vermogen van de Koning? Dat is min of meer onbekend, maar als we alle bezittingen bij elkaar tellen, zal dat gauw een paar miljard zijn.

Functie elders

Misschien dat de Koning binnenkort wel helemaal afziet van de schamele beloning van € 1 miljoen bruto en ook van alle plichtplegingen, die van hem voor dat geld worden verwacht. Dus niet meer verplicht tijdens de opening van de Staten Generaal een voorgekauwd stuk moeten voorlezen, waarbij Maxima hem medelijdend aankijkt.
Gewoon lekker met vakantie naar Italië en Griekenland wanneer hij en Maxima dat willen. En geen verantwoording hoeven af te leggen over de aanschaf van een nieuwe boot.
En Amsterdam kan dan ook alle straatnamen gaan aanpassen en het Nederlands elftal en andere sport coryfeeën spelen dan ook niet meer in het “oranje”. We hoeven ook niet meer moeizaam een “Koningsdag” te organiseren.
We moeten dan ook nog wel ff een nieuw volkslied maken. En hoe staat het dan met het "pensioenpotje" voor iedereen, dus ook voor werknemer de Koning?
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10