Er is vrij veel verwarring over het (minimum) inkomen en belasting

Opinie  |  wo 1 nov 2023  |  Bron: HR-kiosk & OP1  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

Er zijn politici die de belasting op lage lonen willen verlagen en die van hoge inkomens verhogen, maar vrijwel geen enkeling heeft er weet van hoeveel belasting werknemers met een minimumloon nu feitelijk betalen.
Ook heeft men kennelijk geen idee hoe groot de groep is van veelverdieners. Lees daarom eerst dit artikel.

De helft van Nederland betaalt geen loonbelasting

Het is daarom wellicht goed er nog eens een keer op te wijzen, dat ongeveer de helft van Nederland helemaal geen loonbelasting betaalt. Let wel: geen loonbelasting! De eventuele heffing die wordt ingehouden op het loon bestaat voornamelijk of in z’n geheel uit de AOW-premie. Daarbij heeft bijna driekwart van Nederland wel recht op een toeslag.
We hebben door allerlei kunstgrepen en een woud aan regels het feitelijke inkomen zo ondoorzichtig gemaakt, dat de kluwen van regelingen nog nauwelijks te ontwarren zijn.
En dan het bezwaar, dat het verhogen van het minimum loon een enorme aanslag zou zijn op de rijksbegroting, is zwaar overdreven, want immers alleen de werkgever wordt daardoor direct getroffen. Lees ook

Aanslag op de rijksbegroting, hoe zo?

De overheid zelf heeft (als werkgever) nauwelijks minimumloners in dienst. Dus een enorme aanslag op de rijksbegroting valt wel mee. Wat wel speelt is dat o.a. de AOW gekoppeld is aan het minimum loon, maar dat zou incidenteel eenmalig losgelaten kunnen worden.
Dat lage inkomens relatief veel belasting betalen is onzin of verdient minimaal wel een toelichting.

Kosten van levensonderhoud

Het gaat dan helemaal niet om de loonbelasting, maar allerlei lasten, die werknemers met lage lonen in hun levensonderhoud ook moeten betalen, zoals belastingen op voeding en kleding, gemeentelijke lasten etc. en schoolgelden.
De overheid zou wel alle BTW op gezond voedsel op NUL kunnen zetten. Dat helpt lage lonen zeker. Een probleem? Welnee er zijn grotere problemen.

 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10