Er is vrij veel verwarring over het (minimum) inkomen en belasting

Opinie  |  wo 1 nov 2023  |  Bron: HR-kiosk & OP1  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

Er zijn politici die de belasting op lage lonen willen verlagen en die van hoge inkomens verhogen, maar vrijwel geen enkeling heeft er weet van hoeveel belasting werknemers met een minimumloon nu feitelijk betalen.
Ook heeft men kennelijk geen idee hoe groot de groep is van veelverdieners. Lees daarom eerst dit artikel.

De helft van Nederland betaalt geen loonbelasting

Het is daarom wellicht goed er nog eens een keer op te wijzen, dat ongeveer de helft van Nederland helemaal geen loonbelasting betaalt. Let wel: geen loonbelasting! De eventuele heffing die wordt ingehouden op het loon bestaat voornamelijk of in z’n geheel uit de AOW-premie. Daarbij heeft bijna driekwart van Nederland wel recht op een toeslag.
We hebben door allerlei kunstgrepen en een woud aan regels het feitelijke inkomen zo ondoorzichtig gemaakt, dat de kluwen van regelingen nog nauwelijks te ontwarren zijn.
En dan het bezwaar, dat het verhogen van het minimum loon een enorme aanslag zou zijn op de rijksbegroting, is zwaar overdreven, want immers alleen de werkgever wordt daardoor direct getroffen. Lees ook

Aanslag op de rijksbegroting, hoe zo?

De overheid zelf heeft (als werkgever) nauwelijks minimumloners in dienst. Dus een enorme aanslag op de rijksbegroting valt wel mee. Wat wel speelt is dat o.a. de AOW gekoppeld is aan het minimum loon, maar dat zou incidenteel eenmalig losgelaten kunnen worden.
Dat lage inkomens relatief veel belasting betalen is onzin of verdient minimaal wel een toelichting.

Kosten van levensonderhoud

Het gaat dan helemaal niet om de loonbelasting, maar allerlei lasten, die werknemers met lage lonen in hun levensonderhoud ook moeten betalen, zoals belastingen op voeding en kleding, gemeentelijke lasten etc. en schoolgelden.
De overheid zou wel alle BTW op gezond voedsel op NUL kunnen zetten. Dat helpt lage lonen zeker. Een probleem? Welnee er zijn grotere problemen.

 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl, directeur van HR-kiosk BV, directeur en consultant De Bongerd VOF,was Bestuurslid NVP, Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10



Gerelateerd nieuws en/of opinies: De loonstijging is wel mooi geweest, een kreet die onderbouwing vraagt, maar ook nuancering en relativering  over verlaging en verhoging van belasting. Bij € 30.000,00 wordt nu al helemaal geen belasting ingehouden Is invoering van een extra belastingtarief wel noodzakelijk en effectief? Als het gaat om schrapen van belastingen dan valt er bij de gepensioneerden wel wat te halen Wie betaalt de kosten van het minimum loon? Begrotingsregels worden niet opgerekt, terwijl dit wel gemakkelijk kan Eerder met pensioen of vroegpensioen moet wel betaald worden Het belastingstelsel moet op de schop, maar zijn de uitgangspunten wel juist? De Koning moet ook belasting betalen over inkomen, weg met de Koning! De helft van Nederland betaalt helemaal geen loonbelasting! Is hard werken wel zo zinloos als oud-directeur CPB, Coen Teulings, zegt? De ECB vergelijkt appels met peren of sinaasappels Vakantietoeslag wordt niet meer belast dan anders! Minimumloon wordt verhoogd, maar hoe bereken je nou het minimum maandloon? ​​​​​​​De Impact van de Rijksbegroting 2025 op Arbeidsrecht en HR-Praktijken in Nederland Ondernemerschap blijft volwaardig criterium bij beoordelen schijnzelfstandigheid Wat moet werkgever betalen bij ziekte en onregelmatige- of meeruren dan arbeidscontract Inhouden van wachtdagen bij ziekte en minimumloon Ons personeelstekort wordt erg overdreven vindt prof. Paul de Beer Uitzendbureaus ontslaan veel vaker arbeidsmigranten op staande voet volgens UWV