Het minimum loon stijgt met 7,5% volgens het regeerakkoord, maar wie betaalt dat?

Opinie  |  do 16 dec 2021  |  Bron: CBS  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,

De verkiezingsbelofte die alle partijen deden om het minimumloon te verhogen wordt ingelost: die stijgt stapsgewijs uiteindelijk met 7,5 procent.
Waar moeten we aan denken?

  1. Hoeveel werknemers hebben het minimum loon?
  2. Wat betekent dit voor de bestedingsmogelijkheden?
  3. Is dit percentage incl. de normale prijscompensatie?
  4. Geeft dit een opwaartse druk op de andere lonen?
  5. Wat zijn de extra kosten voor de werkgevers?

Hoeveel werknemers hebben het minimum loon?

Ongeveer 5% van de werkende bevolking verdient volgens CBS het minimum loon, dat zijn 400.000 werknemers met een maandsalaris van bruto € 1.701,00 wat netto € 1588,00 is.

Ter vergelijking: een modaal maandinkomen is bruto € 3.041,00; netto is dat € 2.368,00.

Wat betekent dit voor de bestedingsmogelijkheden?

De beloofde 7,5% verhoging van het minimum loon lijkt natuurlijk een forse injectie, maar stel dat de inflatie op 5% uitkomt en de inflatie juist berekend wordt over de eerste levensbehoefte (o.a. levensmiddelen en energie), die voor vrijwel iedere loongroep gelijk is, gaan de ontvangers van het minimum loon er dan wel op vooruit? Het lijkt er eerder op, dat het koopkrachtverlies voor de laagste lonen ondanks deze indexering nog steeds behoorlijk voelbaar zal zijn.

En als de verhoging stapsgewijs gebeurt, betekent dit dat eerst in juli 2022 de eerste verhoging plaatsvindt en de volgende verhoging per 1-1-2023? Dan loopt deze groep van werknemers duidelijk achter de inflatie aan.

Geeft dit een opwaartse druk op de andere lonen?

In de salarisschalen zit een verhouding tussen prestatie en beloning. Wanneer het minimum loon verhoogd wordt dan zal dit zeker een effect hebben op de naast hogere lonen, die zullen waarschijnlijk evenredig mee gaan stijgen. Maar het meest cruciale punt is niet of de verhoging nu wel of niet redelijk is, maar waar komen de kosten inclusief de daar bijhorende lasten terecht

Wat zijn de extra kosten voor de werkgevers?

Het merendeel van de minimumloners zijn vooral geconcentreerd in de zakelijke dienstverlening, met name bij uitzendbureaus en banenpools. Dit terwijl het zwaartepunt ligt in de zakelijke dienstverlening als uitzendkracht of in schoonmaakbedrijven en banenpools, de horeca of de handel. Voor deze werkgevers betekent de verhoging van het minimum loon een behoorlijke extra kostenpost, terwijl juist deze takken van industrie de grootste klappen hebben gekregen van de corona-periode.

En wat is het effect van deze verhoging op het LIV (Lage Inkomens Voordeel)? Vallen dan (veel) meer werknemers onder deze subsidieregeling?

Conclusie

De verhoging van het minimum loon en de daaraan verbonden kosten zijn helemaal geen genereuze uitgave van overheidsgelden, maar confronteert uitsluitend werkgevers met een hogere loonkostenpost.

Overigens alle extra uitgaven die de Staat doet, komen linksom of rechtsom uiteindelijk terecht bij de belastingbetaler.



Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10