Is hard werken wel zo zinloos als oud-directeur CPB, Coen Teulings, zegt?

Opinie  |  wo 19 okt 2022  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf CPB  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

Nivelleren een oneindig groot feest

"Nivelleren is een feest",  zei Hans Spekman, voorzitter van de PvdA , 10 jaar geleden. Dat de jaren erna een bijna oneindig groot feest zijn geworden, heeft zelfs hij niet kunnen bevroeden.
Dat het besteedbaar inkomen op allerlei gekunstelde manieren sindsdien is beïnvloed, hebben wij al meerdere keren beschreven. De heffingskortingen en toeslagen zorgen ervoor dat het werkelijke inkomen en de loonbelasting niet meer zichtbaar zijn. Sterker nog: ook het verschil in netto besteedbaar inkomen is niet meer voelbaar. 

Loonbelasting heet nu heffing  

De roep van een aantal Tweede Kamerleden om ook nog eens de loonbelasting in de eerste schijf te verlagen, geeft al de onbekendheid met het belastingregiem aan.
Ook is het effect om het minimum loon te verhogen met ruim 10% niet goed doordacht t.o.v. daarmee samenhangende uitkeringen, maar ook in relatie tot het “loongebouw” bij veel bedrijven.

En wat is het effect van deze verhoging op de toeslagen zelf?

Nivelleren heet nu inkomenspolitiek
De inkomenspolitiek met allerlei gekunstelde lapmiddelen heeft alleen maar een administratief circus teweeggebracht, waar alleen jongleurs en financieel deskundigen wijs uit kunnen worden. Het rondpompen van geld levert niet alleen administratieve lasten op, maar ook uitvoerings- en controleproblemen voor organisaties als de belastingdienst.

Hard werken zinloos?

Maar wordt hard of harder werken dan zinloos? Misschien voor 50% van de beroepsbevolking, die niet meer dan 120% van het minimumloon verdient, en door een kleine opslag het recht op toeslagen verliest.
Maar toch niet voor werknemers, die daarboven zitten en die minimaal de helft van de verdiensten van meerwerk of een hoger level overhouden. Daarbij kan werken ook meer zijn dan geld verdienen. Gelukkig dat velen hun baan als een zinvolle tijdsbesteding zien en hier optimale voldoening uit halen.
Is het zo idioot om je werk gewoon leuk te vinden en eens niet naar de pensioendood te verlangen?
 
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info