De ECB vergelijkt appels met peren of sinaasappels

Opinie  |  ma 30 mei 2022  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

De ECB maakt alweer bezwaar tegen de hypotheekrenteaftrek, maar vergelijkt appels met peren!

De Nederlandse belasting en sociale wetgeving is bekend van het constant aanpassen en wijzigen, net zolang tot niemand er meer iets van begrijpt. Belangrijke drijfveer is steeds het inkomensplaatje met belastingkortingen en toeslagen. Was in het verleden de loon- en inkomstenbelasting vrij duidelijk: Je had een inhouding van 10% AOW premie en afhankelijk van de hoogte van je inkomen en je gezinssamenstelling een bedrag aan loonbelasting. En daarbij nog een bedrag aan sociale lasten en premie ziekenfonds.

Lage lonen betalen maar een paar procent loonbelasting

We hebben nu een heffing, waarin de AOW niet of nauwelijks meer is te herleiden en een bedrag aan loonbelasting afhankelijk van de schijf. Maar eerst gaan er nog allerlei kortingen af, waardoor de loonbelasting nauwelijks meer te zien is. Lage lonen betalen vaak niet meer dan een paar procent loonbelasting, terwijl het lijkt of dat in de eerste schijf 37,07 % is. Maar dat is het tarief incl. de AOW over een bedrag waar eerst de korting vanaf is.
 
In andere Europese landen heeft men een heel ander belastingstelsel, waarbij o.a. het hoogste tarief eerst opgaat bij een inkomen van boven de € 100.00,00. Het gaat te ver om al die verschillen met elkaar te vergelijken en het is vrijwel onmogelijk met het zogenaamde “inkomensplaatje” dat in Nederland gecreëerd is.
 
De ECB heeft misschien wel gelijk dat de hypotheekrenteaftrek een opwaartse druk geeft op de huizenprijzen, maar het tekort aan woningen drijft veel eerder de prijs op. Wanneer we hypotheekrente aftrek nog verder versoberen of zelfs helemaal afschaffen, zal er ook iets gedaan moeten worden aan alle andere belastingen en heffingen. Het wordt ook tijd dat de ECB een probleem gaat maken van de belasting op auto’s. Nou dat gaat leuk worden!

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10