Hoge Raad oordeelt dat werkgevers op loon werknemers loonbelasting moeten inhouden

Opinie  |  za 25 mrt 2023  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

Wanneer u deze kop leest denkt u wat is dat nu voor een raar bericht. Natuurlijk moet de werkgever loonbelasting inhouden, toch!
En doet de werkgever dat niet, dan is de Belastingdienst er gelijk bij om beslag te leggen met een boete ook nog, omdat de Wet op de Loonbelasting 1964 de Belastingdienst nu eenmaal dat recht, sterker nog de plicht geeft om dat te doen.
Maar waarom al bijna 20 jaar de Wet op de Verzekeringsplicht bewust niet uitvoeren. Waarom werd de Belastingdienst daar niet voor op de vingers getikt.

Convenant

In 2005 werd in een convenant besloten een aantal uitvoeringswerkzaamheden over te hevelen van het UWV naar de Belastingdienst, w.o. de inning van de premies volksverzekeringen en de controle op de verzekeringsplicht.
Vanaf 2006 heeft de Belastingdienst een eigen draai aan de bestaande wetgeving van 1954 gegeven door te pas en te onpas zogenaamde VAR-verklaringen af te geven, maar niet de wet toe te passen. Zowel ministers w.o. Wiebes en Koolmees, maar ook Kamerleden gingen daarin mee en besloten na enige jaren toch strikte maatregelen te nemen in een nieuwe wet DBA, die overigens exact hetzelfde inhield als de bestaande wet op de verzekeringsplicht. Maar in plaats van deze aangenomen wet eindelijk eens toe te passen schoof ook Koolmees een strikte handhaving jaar in jaar uit voor zich uit.
Tweede Kamerleden maakten zich zorgen over het feit dat ZZP-ers niet voor een pensioen spaarden en voor arbeidsongeschiktheid niet verzekerd waren.

Teloorgang sociaal verzekeringsstelsel

Ik sprak o.a. met Gijs van Dijk, PvdA (september 2018) in de Tweede Kamer en schilderde hem de toekomst voor dat het totale sociale stelsel op deze manier onderuit gehaald zou worden. Ondanks zijn toezegging heeft hij daarna hier nooit iets aan gedaan
Ook Attje Kuiken, die zich grote zorgen maakte over de onverzekerdheid van de ZZP-er, schreef ik een email, dat de oplossing heel eenvoudig was, namelijk de Wet op de Verzekeringsplicht toe te passen. Ik kreeg de gebruikelijke email terug dat niet op alle berichten gereageerd kon worden.
Er zijn twee zaken die ik wil noemen:

1. Verander of voer geen wetgeving in, wanneer je deze toch niet wenst, wilt of kunt handhaven
2. Hoe kan het dat de Belastingdienst een convenant (afspraak) weigert uit te voeren?

Misschien is het antwoord dat Ministers daartoe niet de macht hebben en ook maar passanten zijn op weg naar een betere baan?

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10