Vakbond VCP: thuiswerker brengt massaal stoel terug om belasting???

Opinie  |  di 29 mrt 2022  |  Bron: Salarisnet  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

Thuiswerkers laten massaal kantoorspullen zoals bureaustoelen en toetsenborden terughalen omdat ze er belasting over dreigen te moeten betalen. Dat meldt Vakcentrale voor Professionals (VCP). De vakbond vindt dat dit soort voorzieningen, die veelal tijdens de coronapandemie ter beschikking zijn gesteld, belastingvrij moeten zijn.
De Belastingdienst zou de kantoorspullen “als gift kunnen gaan zien en dus als loon”, stelt de vakbond. Daardoor zou er belasting over moeten worden betaald die de werkgevers volgens de VCP dreigen af te wentelen op hun medewerkers.
“Wij krijgen die signalen onder meer uit de hoek van ministeries, maar ook van universiteiten en bedrijven”, zegt een woordvoerster in een toelichting. “Werknemers verwachten niet dat ze die stoelen moeten inleveren en al helemaal niet dat ze belasting moeten betalen over spullen die ze destijds kregen. Zo is hybride werken dood voor het begint.”

N.B. het juist toepassen van de Thuiswerkregels is zowel om fiscale als arbeidsrechtelijke consequenties van groot belang. HR-kiosk wijst hier al jaren op en Andries Bongers schreef hierover vele jaren uitgebreid in het boek “Fiscaal Vriendelijk Belonen”.
Een vergoeding geven voor thuiswerkfaciliteiten wordt door de fiscus gezien als loon en ook het meubilair aan de medewerker schenken is fiscaal belast. Maar niet het tijdelijk ter beschikking stellen van faciliteiten als meubilair. Dit blijft gewoon eigendom van de werkgever en kan na een paar jaar tegen de restwaarde worden overgenomen door de medewerker.
Natuurlijk is het een nogal “kromme” regeling, maar welke fiscale regeling is dat nou niet?
Belangrijk is om een thuiswerkovereenkomst af te sluiten.


Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10