Kan een nabetaling gekort worden op de WIA-uitkering?

Vraagbaak  |  di 19 apr 2022  |  Trefwoorden: , , , , , ,

Vraag

Ik heb sinds 2006 een gedeeltelijke WIA-uitkering met daarnaast een 12 -urig dienstverband. Sinds 24 maart 2021 ben ik volledig ziek en stroom zoals het er nu uitziet over een jaar uit.
 
Nu wil ik mijn verloftegoed (oud en nieuw) over mijn dienstverband laten uitbetalen. Volgens het UWV wordt dit gekort op mijn WIA-uitkering. Ik heb echter twijfels of dit wel klopt. Er staat immers geen verrichtte arbeid door mij tegenover de betaling.

Antwoord

Een paar jaar geleden werd een nabetaling niet gekort op de WIA-uitkering, maar sinds enige tijd doet het UWV dit wel op grond van nieuwe wetgeving. Althans zo leggen zij dit uit.
 
Onze visie is dat, of het wordt niet gekort of de uitkering wordt meegenomen in de dagloonberekening. Voor de dagloonberekening past men zeer rigide de gegevens uit de “Polisadministratie” toe en gaat het dagloon dus niet veranderen. Uw zienswijze dat er geen arbeid tegenover staat was enige tijd geleden een goed argument, maar nu kennelijk niet meer.
 
Wat wij u aanraden is in ieder geval ‘bezwaar aantekenen”. Het UWV zal vervolgens haar eigen beslissing onderschrijven, m.a.w. u geen gelijk geven. Wat u dan kunt doen is eenvoudig in beroep gaan. Onze ervaring is, dat in beroep het UWV bijna altijd gelijk krijgt. In hoger beroep wil de Centrale Raad van Beroep nog wel eens afwijkend beslissen. In ieder geval bezwaar aantekenen.