Wordt een lijfrente gekort op mijn WAZ-uitkering?    Kan ik met terugwerkende kracht mijn pensioen laten opschorten zodat mijn WW-uitkering niet wordt gekort? 

Wordt achterstallig vakantietoeslag en verlof (eindafrekening) gekort op WIA-uitkering?

Vraagbaak  |  29 november 2019  |  Trefwoorden: IVA, WIA-uitkering, Eindafrekening, Inkomsten uit vroegere arbeid, Korting

Vraag

Ik heb op uw site een uitspraak gelezen over inkomsten en een IVA uitkering. Nu heb ik dezelfde situatie bij de hand. Ik heb een IVA  uitkering sinds december vorig jaar. Afgelopen september ben ik na twee  jaar ziekte ontslagen.
Nu  krijg  ik mijn eindafrekening ( wettelijke  vakantie uren over  2018, vakantietoeslag over 2018 ) en  nu geeft UWV aan, dat zij  gaan korten op mijn IVA uitkering.  Zij zeggen dat het inkomsten uit  arbeid zijn. De  beslissingsbrief van UWV  verwacht ik binnenkort .

Antwoord

Ik heb de bewuste uitspraak nogmaals gevonden in de opsomming van jurisprudentie van de CvB. Mijn advies is om gewoon de bewuste zin ook bij het UWV aan te halen en bezwaar te maken tegen hun eventuele beslissing.
Onze ervaring is, dat het UWV dan meestal haar beslissing intrekt. Mocht dat niet zo zijn, dan moet u na eerst “Bezwaar” te hebben gemaakt,  Beroep aantekenen bij de Raad van Beroep en vervolgens bij de Centrale Raad van Beroep. Maar zo’n vaart zal het wel niet lopen.
Het gaat dus om 2 argumenten:
  • Het is achterstallig loon, dus niet over de IVA periode
  • Er is geen arbeid verricht tijdens de IVA periode
Dus inkomsten uit voorgaande perioden kunnen niet in mindering worden gebracht.
Ik wens u succes en laat ons nog even weten, wat het UWV gaat doen/besluit.

Reactie

Ik heb zojuist een mail ontvangen van het UWV. Positief gelukkig!
De inkomsten zijn van voor mijn WIA-tijd en zodoende niet van invloed op mijn uitkering.
Dank voor uw advies, ik heb dit advies gisterenavond in mijn mail aan het UWV letterlijk overgenomen. En heel snel antwoord gekregen dus. 
 
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Wordt een lijfrente gekort op mijn WAZ-uitkering?    Kan ik met terugwerkende kracht mijn pensioen laten opschorten zodat mijn WW-uitkering niet wordt gekort?