Waar is mijn pensioenpremie gebleven van de Financiering Voortzetting Pensioen (FVP) en die 2 miljard van alle anderen?

Opinie  |  ma 17 okt 2022  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

Regelmatig worden we gebeld door mensen, die tegen de pensioengerechtigde leeftijd aanlopen en in hun “schoenendoos” een document vinden van de Stichting Financiering Voortzetting Pensioen (FVP).
Zij zoeken op FVP, maar die Stichting heeft zichzelf in 2015 opgeheven, zonder ook maar een spoor achter te laten.
HR-kiosk heeft daar meerdere keren over geschreven en haar verontwaardiging uitgesproken, dat niet alleen deze Stichting spoorloos is verdwenen, maar ook honderden miljoenen (naar schatting 2 miljard), die zij van de Overheid heeft gekregen om o.a. werklozen, de gelegenheid te geven om pensioenpremie in te laten houden, op hun ww-uitkering, met een subsidie van de FVP.

Best een aantrekkelijke regeling, maar waar is deze 2 miljard euro dan gebleven?

Om kort te gaan: toen de FVP werd opgeheven (2015) heeft zij alle  gelden overgemaakt naar de pensioenfondsen of -verzekeraars waar de werkgever van de verzekerde, voordat deze werkloos werd, bij aangesloten was.
In de praktijk blijkt, dat niet alle pensioenfondsen, de bulk met geld, netjes hebben geregistreerd op naam van de verzekerde, noch enige ruchtbaarheid hebben gegeven, dat de verzekerde zich tot hen moet wenden.
Het gaat om een periode van  1973 tot 2015, dat verzekerden tijdens hun werkloosheidsperiode extra premie hebben ingelegd.
Het is vaak zo lang geleden dat de oudere verzekerden al niet meer weten waar zij toen gewerkt hebben. De meeste hebben het document van de FVP zelfs weggegooid of nabestaanden vinden het tussen de paparassen en komen met de vraag: is het nog wat waard?

Het gaat vaak om een premie van wel 2000 euro.

U wilt misschien wel weten, wie o.a. verantwoordelijk waren voor deze chaos, lees dan
Financiering Voortzetting Pensioenverzekering (FVP) (hr-kiosk.nl) 
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info