Herrie in de rechtszaal, TV-kok Den Blijker is freelancer (Telegraaf 30-6-2018)

Opinie  |  ma 2 jul 2018  |  Bron: Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,

Tv-zender RTL en de Belastingdienst hebben een rechtszaak gevoerd over het dienstverband van TV-kok Herman den Blijker. Voorlopige conclusie: de Rotterdammer is freelancer.
Argumenten die de Belastingdienst aanvoerde om een dienstverband aan te tonen was een concurrentiebeding in zijn contract met RTL. Een tegenargument wat het feit dat de inkomsten uit deze overeenkomst ruim beneden de grens van 70% bleef, die geldt voor een verkapt dienstverband.
Opmerkelijk dat er twee argumenten genoemd worden, die allebei niet relevant zijn voor de belangrijkste vaststelling: Is er sprake van verzekeringsplicht?
Omdat we in 12 jaar tijd steeds verder weg raken van de basisuitgangspunten: Gezagsverhouding, Loon en Persoonlijke dienstverrichting, worden er oneigenlijke argumenten gebruikt om een dienstverband of zelfstandigheid aan te tonen.

Een concurrentiebeding kunnen twee bedrijven toch ook aangaan

Een concurrentiebeding toont toch geen dienstverband aan? Twee zelfstandige bedrijven kunnen dat toch ook met elkaar overeenkomen?
Wat is de situatie:
Herman bepaalt (voor een groot deel) zelf de inhoud van zijn programma
Er is al helemaal geen sprake van loon, maar van een aanneemsom
Ja, er is sprake van persoonlijke dienstverrichting
Maar dat laatste is ook het enige argument. Er moet echter aan alle drie voorwaarden worden voldaan, wil er sprake zijn van “verzekeringsplicht”. Wanneer een organisatie 70% van zijn omzet bij 1 bedrijf haalt zou er sprake zijn van een dienstverband? Onzin!
Ook deze case is weer een bewijs, dat de werkelijke schuldigen in deze voortdurende soap, niet worden aangepakt en we langzamerhand steeds verder afraken van de kern van het probleem.

Iedere werknemer bepaalt of hij eigen risicodrager wil zijn?

Wie heeft de oplossing? Ik doe weer dezelfde voorzet: de bestaande ZZP-ers gedogen en vanaf NU streng de wet hanteren. Of iedere werknemer mag naar eigen keuze eigen risicodrager worden.
Dat laatste willen we toch niet?

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10