Mag de uitruilmogelijkheid voor reiskosten van de Belastingdienst niet meer?

vr 2 apr 2021  |  Bron: Salaris Net  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

De vaste reiskostenvergoedingen mogen nog tot 1 juli 2021 doorlopen, als die voor 13 maart 2020 zijn afgesproken. Maar, zo laat de VO-regeling weten, de uitruilregeling geldt niet meer.

Veel werkgevers betalen de vaste reiskostenvergoeding op dit moment nog steeds door. De vergoeding is belastingvrij en kan nog tot 1 juli op deze manier worden uitbetaald. Veel werkgevers gebruiken de regeling als een manier om ook het thuiswerken te vergoeden. Geeft de werkgever minder dan de maximaal toegestane 19 cent per kilometer? Dan is er ruimte voor uitruil. De Belastingdienst gaf eerder steeds ook toestemming om de uitruilregeling door te laten gaan tijdens de looptijd van de coronamaatregel. Maar, zo laat de VO-raad weten, de Belastingdienst gaat niet langer akkoord met het doorlopen van de uitruilregeling.
Het is opmerkelijk dat de Belastingdienst, die min of meer autonoom is in het nemen van beslissingen, toch ook vaak volkomen de plank misslaat als het gaat om puur arbeidsrechtelijke zaken. Het is HR-kiosk volkomen onduidelijk waarom dit niet meer zou mogen. 1. Een medewerker ziet af van een deel van het loon en daarvoor 2. Krijgt het verschil tussen de maximale reiskostenvergoeding en de vergoeding volgens de cao vervolgens onbelast uitbetaald. Volgens ons gaat de Belastingdienst daar niet over.