Moet mijn werkgever (uitzendbureau) dezelfde arbeidsvoorwaarden aan mij betalen als de werknemers van de inlener    Wordt een uitkering van een verzekering gekort op mijn IVA uitkering? 

Is de reiskostenvergoeding als mantelzorger belast?

Vraagbaak  |  6 januari 2020  |  Trefwoorden: Mantelzorg, Reiskostenvergoeding, Belastbaar, Openbaar vervoer, Onbelast, Inkomstenbelasting

Vraag

Zijn de reiskosten van openbaar vervoer, die ik als mantelzorger ontvang van mijn moeder belast?

Antwoord

Reiskosten die u maakt voor de verzorging van een familielid zijn in bepaalde gevallen aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De omkeerregel is dat wanneer kosten in principe aftrekbaar zijn, deze ook onbelast vergoed mogen worden.

De reiskosten die uw moeder dus vergoed zijn dus niet belastbaar en hoeft u dus ook niet als inkomen op te geven, mits deze reiskosten niet bovenmatig zijn. De criteria hiervoor zijn of € 0,19 per km (heen en terug) of de kosten van openbaar vervoer.


Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Moet mijn werkgever (uitzendbureau) dezelfde arbeidsvoorwaarden aan mij betalen als de werknemers van de inlener    Wordt een uitkering van een verzekering gekort op mijn IVA uitkering?