Deelnemers in meerderheid voor bedrag ineens, maar wanneer komt het en voor wie?
Opinie | ma 30 jun 2025 | Bron: HR-kiosk | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Bedrag ineens, Pensioen ineens, 10%, Berekening, Middelen, Inkomstenbelasting
Deelnemers zouden in meerderheid een bedrag ineens overwegen bij pensionering, blijkt uit onderzoek van hoogleraar Eduard Ponds. Maar het is niet gezegd dat deze voorkeur ook naar boven komt als hun pensioenfonds ze hiernaar vraagt. Er is veel enthousiasme om werknemers de mogelijkheid te bieden om bij hun pensionering 10 procent ineens te laten opnemen van hun gespaarde pensioen.
Weer uitstel en waarom?
Helaas lukt het maar niet om deze maatregel in de praktijk in te voeren. Daarom wordt deze mogelijkheid opnieuw uitgesteld, nu weer tot 1 juli 2026. En dat is dan op z’n vroegst, want het kan heel goed zijn dat ook die invoeringsdatum niet wordt gehaald. Dit blijkt uit een Kamerbrief van minister Van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
Pensioenuitvoerders hebben tijd nodig
Het wetsvoorstel, dat pensioendeelnemers de mogelijkheid biedt om bij pensionering maximaal 10% van hun ouderdomspensioen in één keer op te nemen, werd in oktober 2024 door de Tweede Kamer aangenomen, maar de Eerste Kamer is nog niet akkoord. De vertraging is vooral te wijten aan de tijd die nodig is voor pensioenuitvoerders om de wet goed in te voeren.
Verder moet er eerst een rekentool komen die pensioendeelnemers inzicht geeft in de financiële gevolgen van een opname ineens. Want wie bij pensionering 10 procent opneemt, moet er wel rekening mee houden dat de pensioenuitkering lager is. Ook kan de uitkering van 10 procent ineens betekenen dat bijvoorbeeld de huur- en zorgtoeslag vervalt.
In een uitgebreid artikel dat wij op al een half jaar geleden hebben gepubliceerd hebben wij de consequenties van een opname uitgelegd. Lees:
Afkoop pensioen 10% ineens
Ingewikkeld?
De berekening en de consequenties zijn helemaal niet ingewikkeld. Wat wel speelt en wat wij al jaren geleden hebben geconstateerd, is dat de individuele data van 35% van de pensioengerechtigden gewoon niet klopt of zelfs niet zichtbaar kan worden gemaakt.
Het steeds weer uitstellen heeft ook een gevolg dat velen, die de komende tijd met pensioen gaan, niet eens hiervan kunnen profiteren.
N.B. Alleen diegenen die met pensioen gaan kunnen opteren voor het bedrag ineens. Ben je al met pensioen dan kom je niet meer in aanmerking.
Of men hiervan financieel profiteert is ook nog maar de vraag, want dat hangt voor een groot deel af van de persoonlijke situatie en de hoogte van het bedrag t.o.v. het normale inkomen.
Zie de berekeningen
Een voordeel voor de staatsschuld is dat bij de uitbetaling vaak een fors bedrag aan inkomstenbelasting moet worden betaald en soms meer dan verwacht.
Middelen inmiddels afgeschaft
Om inkomstenbelasting te middelen over 3 jaar, kon een verzoek worden ingediend wanneer er sterke verschillen in de jaarinkomens waren Dit kon leiden tot een belastingteruggave. De laatste periode waarvoor men kon middelen was echter 2022, 2023 en 2024, maar omdat de middelingsregeling per 1 januari 2023 is vervallen, moeten pensioengerechtigden die voor het bedrag ineens opteren, het volle pond aan
IB betalen. Maar . . . . in 2023 was toch ook al bekend dat er een regeling kwam van een bedrag ineens? Had bij het bedenken van het vervallen van de regeling (er was nauwelijks meer interesse zei de Belastingdienst) dit besluit niet kunnen terugdraaien of eventueel alsnog?
Eindredacteur bij HR-kiosk.nl, directeur van HR-kiosk BV, directeur en consultant De Bongerd VOF,was Bestuurslid
NVP, Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van
Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist.
Visie over Personeelsbeleid Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10