STAP wordt afgeschaft per 1-1-2024

Opinie  |  di 2 mei 2023  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

Een waardeloze regeling wordt afgeschaft. Het idee op zich was goed, maar de invulling en de bureaucratische route waren infantiel. Je kon op je klompen aanvoelen dat dit mis zou gaan en dat juist schimmige scholingsinstanties van de vele miljoenen gingen profiteren, maar die werknemers waarvoor het bedoeld was, nu juist niet.
Bij elk aanvraagtijdvak is het subsidiepotje al binnen enkele uren op. Het geld zou vaak worden besteed aan opleidingen die de arbeidsmarktpositie van mensen onvoldoende verbeteren en er werd al helemaal niet ingespeeld op de tekorten in bepaalde beroepsgroepen.
Vooraf hebben wij al onze twijfels uitgesproken, dat de regeling misbruikt zou worden en niet gebruikt zou worden om mensen op te leiden of bijtescholen in beroepen, die we hopeloos tekort komen. STAP-budget een stap te ver. Daarbij was het bedrag van € 1000,00 veel te laag om een serieuze studie te bekostigen, temeer om de scholingsaftrek voor de IB bij de annoncering van het STAP-budget al werd ingetrokken.
Aan de werkgevers de eer om gewoon de financiering van studiekosten voor te zetten, want die is nooit opgeheven. Werkgevers mogen serieuze studies onbelast vergoeden en eventueel verruilen met bruto looncomponenten. Een regeling die zelfs nog beter uitpakt dat de scholingskostenaftrek in de IB.

Leg het probleem bij de bron en niet bij ambtenaren, die geen kaas gegeten hebben van het bedrijfsleven.
 



Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10