Het STAP-budget beantwoordt nog steeds niet aan het doel waarvoor het is opengesteld?

Opinie  |  za 25 feb 2023  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,

De kritiek die wij hadden op het STAP-budget (een STAP te ver) is met de komende aanpassingen zeker niet minder geworden. Nog steeds kunnen nutteloze studies gratis gevolgd worden en intituten adverteren blijmoedig met aanbiedingen voor een kosteloze studie. Baat het niet, het kost (schaadt) ook niet.
De doelstelling was stimulering van de arbeidsmarktpositie (STAP). Hiermee wil de overheid mensen helpen, die zich willen ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Als we kijken naar waar de markt het meeste behoefte aan heeft, dan is er geen enkele strikte richtlijn om juist alleen die opleidingen of cursussen aan te bieden die de arbeidsmarktpositie verbetert.
M.a.w. ook opleidingen voor kennis waar de markt helemaal niet om vraagt worden gesubsidieerd.

Wie een opleiding wil volgen, kon dinsdag 28 februari weer een poging doen om maximaal 1000 euro STAP-subsidie aan te vragen bij het UWV. De regeling is aangescherpt. Zo mogen nog maar driehonderd subsidies per opleiding van een opleider worden aangevraagd.
Het subsidieportaal gaat niet de eerste van de maand open, maar dus de laatste dag van februari. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloot de eerste toekenning van 2023 op het laatste moment uit te stellen.

Aangescherpt?

De regels rond het toekennen van de opleidingssubsidie moesten wel worden aangescherpt, vond het ministerie. Nu wordt het budget nog maximaal 300 keer toegekend aan dezelfde opleiding van dezelfde opleider, worden opleiders die snoepreisjes of cadeaus aanbieden aangepakt en wordt per 1 mei de definitie van scholing aangepast.
Ook de definitie van lesmateriaal wordt aangescherpt tot literatuur en veiligheidsmateriaal.

Voorlopig verandert er weinig

Voor wie dit jaar een opleiding wil volgen, verandert er vooralsnog op het oog weinig, zegt UWV-woordvoerder Geralt Lammers. „Als er zich voor 1 opleiding van 1 instituut straks 521 mensen aanmelden, krijgen die allemaal de subsidie toegekend. Maar bij de volgende tranche kennen we dan geen STAP meer toe aan deze opleiding”, legt hij uit. Melden zich bij de eerste ronde 250 mensen aan, en bij de volgende 100, dan krijgen zij ook allemaal subsidie. De opleiding wordt dan bij de derde ronde uitgesloten. „Zolang een opleiding meedoet, kunnen alle aanvragers subsidie krijgen.”

Nutteloze studies

Ondanks deze aanpassingen of zogenaamde aanscherpingen kunnen nog steeds nutteloze studies worden gevolgd. Of anders gezegd studies die niet de arbeidsmarktpositie verbeteren.

Wat zijn die aanpassingen?

Vanaf 28 februari 2023 gaan de volgende maatregelen in:

  • Er komt een begrenzing van 300 toekenningen per scholingsactiviteit van een opleider. Dit geldt per kalenderjaar.

  • De minister van SZW kan opleidingen én opleiders voortaan, bij misbruik, uitsluiten van STAP.

  • Opleiders worden vooraf actief geïnformeerd over de voorwaarden voor STAP-budget en moeten verklaren dat de door hen opgevoerde scholingsactiviteiten voldoen aan de voorwaarden van STAP.

  • Opleiders die snoepreisjes of cadeaus aanbieden om mensen te overtuigen om voor hen te kiezen worden (op basis van risicogericht onderzoek of meldingen) gevraagd hun activiteiten te staken. Wanneer hier geen gehoor aan wordt gegeven, wordt een opleiding uit het scholingsregister verwijderd.

  • Na iedere aanvraagperiode worden de gekozen scholingsactiviteiten, het aantal subsidies en het totale subsidiebedrag per scholingsactiviteit openbaar gemaakt.

  • De definitie van ‘lesmateriaal’ wordt in de regeling vervangen door ‘literatuur of middelen’. Daarmee kunnen alleen literatuur en veiligheidsmateriaal gesubsidieerd worden.

Maatregel die per 1 mei 2023 ingaat:

  • De scholingsdefinitie wordt aangescherpt. Voortaan komt alleen scholing met een vooraf vastgesteld programma, waaraan een docent is verbonden en waarbij de opgedane kennis (of vaardigheden) wordt getoetst, voor STAP-budget in aanmerking. Lezingen vallen bijvoorbeeld niet onder deze definitie.

Stap-budget, een lerende regeling

Het STAP-budget is een lerende regeling. Dat betekent dat de regeling continu wordt geëvalueerd en verbeterd. Zo komen er later dit jaar extra middelen binnen het STAP-budget vrij voor mensen met maximaal een MBO 4-diploma, wordt er gekeken naar het mogelijk maken van subsidies voor meerjarige scholing via STAP en komen er strakkere regels rond buitensporige prijsverhogingen voor scholingsactiviteiten. Tot slot kijkt het ministerie van SZW, n.a.v. de motie Dassen, hoe het STAP-budget meer ingezet kan worden voor (om)scholing naar maatschappelijk cruciale sectoren.


 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10