Uren in de wacht voor aanvraag opleidingssubsidie STAP

do 3 mrt 2022  |  Auteur: Angeline Brok  |  Trefwoorden: ,

1000 euro op kosten van de overheid. Wie een opleiding wil volgen, kan daar sinds gisteren (1 maart) subsidie voor aanvragen middels het STAP-budget. Het liep storm. Daardoor liep het inlogsysteem van het UWV compleet vast. 

Studeren is duur en veel Nederlanders scholen zich na hun studietijd niet of nauwelijks meer bij. Tenzij je zelf betaalt, ben je afhankelijk van de ruimhartigheid van je baas. Zelfstandigen of mensen zonder werk hebben helemaal pech, die moeten zelf alles ophoesten bij om- en bijscholing.

Opleidingen zijn sinds 1 januari ook niet meer aftrekbaar bij de belastingaangifte. Om te zorgen dat we een leven lang leren, is er sinds 1 maart een persoonlijk ontwikkelbudget.

Wie een erkende opleiding wil volgen, krijgt daarvoor maximaal 1000 euro per jaar van de overheid. Voor 2022 is er een budget van 160 miljoen euro, verdeeld over vijf rondes. 

Subsidiepot bijna leeg

Een woordvoerder van het UWV erkent dat er met name de eerste dag problemen waren bij de subsidieaanvraag. "Dit is een nieuwe regeling en heel veel mensen hebben belangstelling. Door de grote toeloop zijn er technische problemen en lange wachtrijen ontstaan. Maar die zijn in de loop van de dag weggewerkt en nu werkt het systeem weer stabiel."

De eerste 1,5 dag kwamen 30.000 aanvragen binnen. 80 procent van het budget was daarmee op. "Maar er komen nog meer subsidierondes. We hadden vooraf al ingeschat dat niet iedereen deze ronde aan de beurt zou komen."

Lees ook: STAP-budget een stap te ver?