Kan ik een tijdelijke werknemer inhuren en uitbetalen met een cadeaubon?    Wanneer ik studieschuld aan werkgever moet terugbetalen, wat is dan beste oplossing? 

Studiekosten terugbetalen bij ontslag?

Vraagbaak  |  28 januari 2017  |  Trefwoorden: Studiekosten, Fiscaal, Brutoloon, Cafetariasysteem

Vraag

Ik ben in augustus 2016 bij een nieuwe werkgever gestart en deze heeft mijn studieschuld van € 4.600 overgenomen van mijn oude werkgever. Tijdens het dienstverband heb ik ook nog een cursus gevolgd van € 1.200. Na een half jaar te hebben gewerkt is het toch niet helemaal wat ik zoek. Nu heb ik de keuze gemaakt om per 1 april 2017 uit dienst te treden en een eenmanszaak te starten. En Ik moet nu deze studieschuld terugbetalen. Mijn vraag is: als ik deze schuld zakelijk betaal. Is deze dan fiscaal aftrekbaar? Of wat is anders de beste oplossing hiervoor?

Antwoord

Uit uw verhaal maak ik op dat uw werkgever de totale kosten €  5.800 euro van de studie (in eerste instantie) voor zijn rekening heeft genomen..
Het terugbetalen van de studieschuld (ik neem aan dat dit nadrukkelijk vooraf is overeengekomen) kan met bruto loon geschieden of wanneer u het met netto inkomen gaat terugbetalen, kunt u deze studiekosten als aftrekpost nemen voor de Inkomstenbelasting. Voor de laatste methode bestaat echter een drempel van € 250.
 
Omdat u dus over februari en maart nog loon moet ontvangen en vakantietoeslag, en eventueel ook een vergoeding voor de verlofdagen, is het mogelijk om de studieschuld te verrekenen met BRUTO loon. Dat geeft meteen (ondanks alles) een direct belastingvoordeel, terwijl u anders tot volgend jaar zou moeten wachten bij uw IB aangifte.
Uw werkgever en u maken een verklaring op, waarin dus wordt overeengekomen dat uw bruto loon wordt verlaagd met € 5.800, waardoor de studieschuld komt te vervallen.
 
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Kan ik een tijdelijke werknemer inhuren en uitbetalen met een cadeaubon?    Wanneer ik studieschuld aan werkgever moet terugbetalen, wat is dan beste oplossing?