Mag mijn werkgever de brandstofkosten buitenland (vakantie) op mijn bijtelling in mindering brengen?    Pensioen onvindbaar. Delta Lloyd wil mij niet helpen 

Moet de terugbetaling van studiekosten met bruto of met netto loon?

Vraagbaak  |  10 maart 2018  |  Trefwoorden: Brutoloon, Studiekosten, Terugbetalen, Ontslag op eigen verzoek

Vraag

Bij beëindiging van het dienstverband met mijn werkgever mijnerzijds, blijft mijn werkgever stellen dat ze gemaakte studiekosten (waar ik een overeenkomst voor heb getekend) van mijn nettosalaris in gaan houden. Ik lees dat dit ook van mijn bruto zou moeten kunnen, maar kan niet zien waar dit op gestoeld is. Kunt u me de uitspraken/artikelen noemen waar het item op uw site op gebaseerd is?

Antwoord

Laat ik het terugbetalen van de studiekosten niet ter discussie stellen, want dat is ook niet uw vraag. U heeft een overeenkomst getekend dat wanneer het dienstverband door u beëindigd wordt, de studiekosten terugbetaald moeten worden.
De werkgever heeft indertijd de studiekosten onbelast aan u vergoed c.q. deze studiekosten onbelast betaald.
Omdat studiekosten een gerichte vrijstelling zijn onder de WKR, kunnen de kosten ook verruild worden met bruto loon. In de praktijk kunnen de werkgever en werknemer een dergelijke verruiling (cafetariasysteem) in een overeenkomst vastleggen.
Vervolgens worden de studiekosten verruild met bruto inkomsten (bruto loon, vakantietoeslag etc.). Dit is al tientallen jaren gebruikelijk.
Overigens zullen deze studiekosten ook aftrekbaar zijn voor de IB, maar dan wel met een drempel van € 250,00, maar verder met hetzelfde effect. Ook dan wordt uw bruto belastbaar inkomen voor de IB verlaagd.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Mag mijn werkgever de brandstofkosten buitenland (vakantie) op mijn bijtelling in mindering brengen?    Pensioen onvindbaar. Delta Lloyd wil mij niet helpen