Mag de werkgever de factuur van juridische bijstand of advies m.b.t. zaken die de arbeidsrelatie aangaan vergoeden?

Vraagbaak  |  di 14 sep 2021  |  Trefwoorden: , , , , , , ,

Mag de werkgever de factuur van juridische bijstand of advies m.b.t. zaken die de arbeidsrelatie aangaan vergoeden?

De werkgever mag de proceskosten en buitengerechtelijke kosten van rechtsbijstand (inclusief deurwaarders- en advocaatkosten, reiskosten, telefoonkosten, porti enzovoort), die zijn gemaakt om achterstallig loon uitbetaald te krijgen, conflicten over het inkomen of een dreigend ontslag af te wenden, belastingvrij vergoeden (vrije vergoeding). Dit geldt ook als de procedure tot een negatief resultaat leidt.”
Datzelfde geldt ook voor een adviseur die een werknemer bijstaat in zijn keuze voor zijn inkomen of pensioen waarvoor de werkgever de factuur betaalt.
Met andere woorden, de werknemer mag de gemaakte kosten niet zelf aftrekken van de IB, maar de werkgever mag deze wel belastingvrij vergoeden. Dat lijkt tegenstrijdig, maar de Hoge Raad heeft dit onderscheid in een arrest uit 2007 nog eens bevestigd. Om het verhaal compleet te maken: de werkgever mag deze vergoeding, inclusief btw, als bedrijfskosten opvoeren. Zo komt toch (ook) nog maximaal ongeveer de helft van de betaalde btw terug.
Het vergoeden van dit soort kosten is dus belastingvrij, maar het moet wel om echte kosten gaan! In een situatie waarin eerst overeenstemming werd bereikt over de te betalen ontslagvergoeding; waarna hierop een vastgesteld bedrag in mindering werd gebracht als “kosten”; welk bedrag vervolgens belastingvrij aan de werknemer werd vergoed; oordeelde de rechter terecht dat hierover gewoon loonbelasting verschuldigd was. De werkgever doet er dus wijs aan de werknemer tenminste om een kopie van de advocatennota aan zijn (ex-)werknemer te vragen.
Om kort te gaan de werkgever mag dus alle kosten aan een jurist c.q. adviseur betalen voor diensten aan werknemers, die gaan over inkomen en indirect voor inkomen als het gaat om de arbeidsovereenkomst c.q. een keuze/advies voor pensioen.

Maar nogmaals: de werkgever mag geen onbelaste vergoeding rechtstreeks aan de werknemer betalen.
Lees ook: Hof van Discipline te rechtlijnig, maakt fiscale misser | HR-kiosk.nl