Vaststellingsovereenkomst checken: Waarom en hoe je dit doet
Artikelen | wo 7 mei 2025 | Trefwoorden: Vaststellingsovereenkomst, VSO, Ontslag, Transitievergoeding, Juridisch, Concurrentiebeding
Heb je een vaststellingsovereenkomst (ook wel VSO genoemd) van je werkgever gekregen om je ontslag te regelen? Dan is het heel verstandig om even pas op de plaats te maken. Voordat je tekent, is je
vaststellingsovereenkomst checken een stap die je niet mag overslaan. Het is een juridisch document met grote gevolgen. In dit stuk lees je waarom die check zo belangrijk is, waar je op moet letten en hoe je hulp kunt krijgen, soms zelfs vaststellingsovereenkomst gratis.
Waarom je vaststellingsovereenkomst checken een must is
Een vaststellingsovereenkomst wordt meestal opgesteld door je werkgever. Logisch, maar dat betekent ook dat de inhoud misschien niet optimaal is voor jou. Er kunnen afspraken in staan die nadelig zijn, of er kunnen belangrijke zaken ontbreken. Je vaststellingsovereenkomst checken helpt je om zeker te weten dat alles klopt en eerlijk is.
Denk aan je recht op een
WW-uitkering. Een kleine fout in de tekst kan ervoor zorgen dat het
UWV je aanvraag afwijst. Of de ontslagvergoeding: is die wel correct berekend en is het echt het maximale wat je kunt krijgen? Een grondige check voorkomt dat je achteraf spijt krijgt. Je wilt toch niet zomaar akkoord gaan met het eerste voorstel van de werkgever?
Wat gebeurt er tijdens een vaststellingsovereenkomst check?
Als je besluit je vaststellingsovereenkomst te laten checken door een professional, wat houdt dat dan in? Een jurist of specialist in arbeidsrecht neemt de overeenkomst helemaal door. Hij of zij kijkt of de VSO juridisch correct is opgesteld en of alle noodzakelijke elementen aanwezig zijn.
De specialist let specifiek op zaken als de reden voor het ontslag, de correcte opzegtermijn, de einddatum van het contract, de hoogte van de ontslagvergoeding (is de transitievergoeding correct of is er ruimte voor onderhandelen?), en of je recht op een WW-uitkering veilig is gesteld. Ook andere clausules, zoals een concurrentiebeding of afspraken over vakantiedagen, worden meegenomen in de check.
Zelf je vaststellingsovereenkomst checken: waar begin je?
Natuurlijk kun je zelf ook al een eerste blik werpen op de vaststellingsovereenkomst. Lees het document rustig door. Staan alle afspraken er duidelijk in? Begrijp je wat er staat? Kijk naar de basisgegevens: kloppen je naam, de naam van de werkgever, en de genoemde data?
Vergelijk de genoemde einddatum met je contractuele opzegtermijn. Controleer of er iets staat over de reden van het ontslag (idealiter staat er dat het initiatief van de werkgever komt en jou geen blaam treft). Let ook op de voorgestelde ontslagvergoeding. Hoewel zelf checken nuttig is, vervangt het niet de expertise van een jurist voor een volledige controle vaststellingsovereenkomst.
Checklist: belangrijke punten bij het vaststellingsovereenkomst checken
Hier is een handige checklist voor als je je vaststellingsovereenkomst gaat checken:
- WW-veiligheid: Is de tekst zo opgesteld dat je recht op een WW-uitkering behouden blijft?
- Opzegtermijn: Wordt de juiste (fictieve) opzegtermijn gehanteerd?
- Ontslagvergoeding: Is de vergoeding (minimaal de wettelijke transitievergoeding) correct en redelijk? Is er onderhandelingsruimte?
- Eindafrekening: Zijn er duidelijke afspraken over uitbetaling van vakantiedagen, overuren, bonussen?
- Concurrentie-/relatiebeding: Blijven deze geldig, of komen ze te vervallen?
- Vrijstelling van werk: Mag je thuisblijven met behoud van loon tot de einddatum?
- Getuigschrift: Krijg je een positief of neutraal getuigschrift?
- Juridische kosten: Is er een vergoeding opgenomen voor juridisch advies?
Wanneer is professioneel je vaststellingsovereenkomst checken slim?
Eigenlijk is het altijd verstandig om een professional je vaststellingsovereenkomst te laten checken. Zeker als je twijfels hebt, de tekst onduidelijk vindt, of als er veel op het spel staat (bijvoorbeeld na een lang dienstverband). Een jurist gespecialiseerd in arbeidsrecht overziet de juridische consequenties die jij misschien mist.
Wanneer je werkgever een vaststellingsovereenkomst aanbiedt, is dat vaak een startpunt voor onderhandelingen. Een expert kan je helpen bepalen waar ruimte zit voor betere voorwaarden en kan eventueel de onderhandelingen namens jou voeren. Denk eraan: de werkgever heeft vaak ook juridische hulp, dus zorg dat je als werknemer ook goed beslagen ten ijs komt.
De ww-uitkering check: een belangrijk onderdeel
Een van de allerbelangrijkste onderdelen van de vaststellingsovereenkomst check is de controle op de WW-veiligheid. Jij en je werkgever willen waarschijnlijk dat je aanspraak kunt maken op een WW-uitkering. De VSO moet dan aan specifieke eisen van het
UWV voldoen.
De jurist checkt of de juiste formuleringen zijn gebruikt. Er mag bijvoorbeeld niet staan dat jij zelf om het ontslag hebt gevraagd of dat je verwijtbaar werkloos wordt. Ook moet de correcte opzegtermijn in acht worden genomen voor de uitkeringsaanvraag. Dit is een precisiewerkje waar een specialist je goed mee kan helpen.
Hoe zit het met de ontslagvergoeding check?
Bij het checken van de vaststellingsovereenkomst is de ontslagvergoeding natuurlijk een heet hangijzer. Je hebt minimaal recht op de wettelijke transitievergoeding, maar vaak is er meer mogelijk, zeker bij ontslag met wederzijds goedvinden.
De specialist berekent of de aangeboden vergoeding klopt en of deze marktconform is gezien je situatie. Er wordt gekeken naar je salaris, leeftijd, en duur van het dienstverband. Vaak is er ruimte om te onderhandelen over een hogere ontslagvergoeding. De check geeft inzicht in wat een redelijk doel is.
De kleine lettertjes: concurrentiebeding en meer checken
Naast de grote lijnen, zoals de WW-uitkering en de ontslagvergoeding, is het ook belangrijk om de 'kleine lettertjes' te checken. Denk aan een concurrentiebeding of relatiebeding. Blijft dit van kracht na je ontslag? Dat kan je behoorlijk beperken in je zoektocht naar een nieuwe baan.
Tijdens de vaststellingsovereenkomst check wordt gekeken of zo'n beding redelijk is en of het misschien kan vervallen of worden afgezwakt. Ook afspraken over geheimhouding, het inleveren van bedrijfseigendommen (laptop, telefoon, auto) en de finale kwijting (dat je elkaar na ondertekening niets meer verschuldigd bent) worden gecontroleerd.
Kan ik mijn vaststellingsovereenkomst gratis laten checken?
Goed nieuws: vaak kan het checken van je vaststellingsovereenkomst gratis! Veel werkgevers nemen namelijk in de VSO zelf een budget op voor de kosten voor juridische bijstand. Dit doen ze omdat ze er ook belang bij hebben dat de overeenkomst goed is en standhoudt.
Kijk dus goed in de vaststellingsovereenkomst die je hebt ontvangen of er een vergoeding voor
juridisch advies in staat. Als dat zo is, stuurt de jurist de rekening rechtstreeks naar je (ex-)werkgever. Je kunt vaak gratis en vrijblijvend een eerste check laten doen om te zien of dit ook voor jou geldt. Wij controleren dit graag voor je.
Na de check: wat zijn de volgende stappen?
Nadat je vaststellingsovereenkomst is gecheckt, krijg je advies. Misschien is de VSO prima in orde en kun je met een gerust hart ondertekenen. Maar het kan ook zijn dat er aanpassingen nodig zijn.
Als er verbeterpunten zijn, bespreek je met de jurist de strategie. Ga je zelf onderhandelen met je werkgever, of laat je de jurist dat doen? Het doel is om tot een vaststellingsovereenkomst te komen waar alle afspraken correct in staan en die voor beide partijen acceptabel is. Zodra de definitieve versie akkoord is, kun je ondertekenen, wetende dat je rechten zijn gewaarborgd. Vergeet niet dat je na ondertekening nog 14 dagen bedenktijd hebt.