Bij zwangerschap en bevalling moet de werkgever 6 maanden het loon doorbetalen

Opinie  |  za 2 mrt 2024  |  Bron: HR-kiosk & Vandaag Inside  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , ,




"Daarom moet je als werkgever geen vrouwen in dienst nemen, die misschien wel zwanger kunnen worden”
, is de mening van Johan Derksen in het programma Vandaag Inside.
Nu mag iedereen een mening hebben over bepaalde feiten, maar dan moet die feiten wel kloppen.
Derksen kan vaak keihard een mening hebben, die gebaseerd is op onjuiste gegevens en dat is hem of de redactie wel kwalijk te nemen.

Hoe zit het nu bij zwangerschap en bevalling?

De uitkering (100% van het loon) tijdens deze periode wordt betaald door het UWV op basis van de Wet Arbeid en Zorg. Dit zijn dus geen kosten voor de werkgever. De premie voor deze voorziening wordt omgeslagen over alle werkgevers, ook werkgevers die geen vrouwen in dienst hebben of alleen oude mannen, zodat op dat punt qua kosten niet geselecteerd hoeft te worden. Ook wanneer de zwangerschap of bevalling complicaties geeft en de duur van afwezigheid langer is dan die 13 weken, dan betaalt het UWV ook deze loonkosten door.

Ouderschapsverlof

Het ouderschapsverlof is voor rekening van de ouders en is gespreid over een periode van 7 jaren, totaal 32 weken.
N.B. Je moet als werkgever dus ook geen mannen aannemen, die voor nakomelingen kunnen zorgen.

Jaarcontract

Overigens zien we dat werkgevers zich vaak al indekken, door medewerkers eerst een jaarcontract aan te bieden en dit ook nog eens 2 maal kunnen verlengen.
Er zijn ook werkgevers, die graag “jongelui” aannemen en de kosten van deze productie bij andere werkgevers hebben neergelegd.

Lees alle regelingen nog eens goed door en neem gerust energieke jonge vrouwen aan, die ook eventueel zwanger kunnen worden.

 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10