Zwangerschap een gezonde ziekte

ma 12 apr 2021  |  Bron: Redactie HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,


Zodra er sprake is van zwangerschap raken veel werkgevers in paniek. Moeten we het contract wel aangaan of verlengen en wat moeten wij (als werkgever) doorbetalen bij ziekte? Wat zijn de financiële consequenties? Natuurlijk kan langdurige afwezigheid een probleem opleveren, wanneer vervanging vereist is, zeker wanneer het bevallingsverlof verlengd wordt door ziekte.
Maar wat zijn de financiële risico’s? Wat moet u aan uw werkneemster doorbetalen.
Wanneer uw medewerkster zwanger is, dan heeft zij rond de bevalling recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van het UWV van 16 weken. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). De werkgever vraagt deze uitkering aan en ontvangt de uitkering van UWV en betaalt tijdens het verlof gewoon het loon door aan de medewerkster.
In feite gaat het dus om betaald verlof, oftewel de werkgever betaalt gewoon het loon door tijdens het verlof en kan als compensatie een tegemoetkoming ontvangen van het UWV van 100% van het loon met een maximum van het “maximum dagloon” van €  203,85.
Gaat een medewerkster met zwangerschapsverlof dan heeft zij recht op volledige compensatie van het loon. Het is in de wet geregeld dat de werkneemster niet in loon achteruit mag gaan. Die zekerheid heeft iedere zwangere vrouw als zij met zwangerschapsverlof gaat. Het loon wordt doorbetaald zowel in de periode voor als na de bevalling. Dat wordt ook wel de bevallingsherstelperiode genoemd.
Het doorbetalen van het loon tijdens het verlof is dus niet op grond van de WULBZ (Wet Uitbreiding Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte), maar op grond van de Wet WAZO en het feit dat tijdens bijzonder of buitengewoon verlof de werkgever gewoon het loon moet doorbetalen, maar hiervoor een volledige compensatie ontvangt van het UWV.

Zwangerschap en ziekte

Ook als de zwangerschap van uw werknemer eerder stopt, zoals bij een miskraam, abortus of vroeggeboorte, krijgt zij een uitkering van het UWV. Het moment waarop de zwangerschap eindigt, bepaalt welke uitkering uw werknemer krijgt.

Zwangerschap geëindigd tijdens de eerste 24 weken (miskraam of abortus)

Als de zwangerschap van uw werknemer tijdens de eerste 24 weken eindigt, krijgt zij geen zwangerschapsuitkering. Meldt zij zich ziek als gevolg van de miskraam of een abortus? Dan kunt u een Ziektewetuitkering voor haar aanvragen. Geef bij deze aanvraag aan dat de zwangerschap voortijdig is geëindigd.

Zwangerschap geëindigd na 24e week

Is de zwangerschap na 24 weken beëindigd door een vroeggeboorte? Of is de baby bij de bevalling overleden? Dan krijgt uw werknemer een bevallingsuitkering van 16 weken.
Had u al een aanvraag gedaan? Geef dan de gewijzigde ingangsdatum van het verlof direct door met het formulier Wijzigingen doorgeven van werknemers die een Ziektewet- of WAZO-uitkering hebben.
Had u nog geen aanvraag gedaan? Dat kan alsnog via het werkgeversportaal of met het formulier ‘Aanvragen WAZO-uitkering’. Geef bij de aanvraag aan dat het om een bijzondere situatie gaat.
De WAZO-uitkering gaat in op de dag na de geboorte.

Werknemer is nog ziek

Is uw werknemer nog ziek door haar zwangerschap en eindigt de WAZO-uitkering? Dan kan zij eventueel aansluitend een Ziektewetuitkering krijgen.
Let op: UWV is verplicht om bij een aanvraag voor een Ziektewetuitkering, dus ook bij een miskraam of abortus, contact op te nemen met uw werknemer. Wij adviseren u haar hierover te informeren.