Formulier Actie RODE KRUIS Geef-een-dag    Vakbondsverlof 


Vakantiedagen (onbeperkt)

Datum laatste wijziging: 15 december 2019  |  Trefwoorden: Vakantiedagen, Onbeperkt

Inhoud

 1. Voorwoord
 2. Voorbeelden
 3. 5,2 miljoen vacatures onder de loup

Voorwoord

Onbeperkt aantal verlofdagen is niet nieuw en zeker niet algemeen. Voor zover de redactie HR-kiosk kon nagaan, is er geen land in de wereld die dit onderwerp in wetgeving heeft verankerd. Sterker, de eerste reactie is veelal 'stom, daar zal de werkgever spijt van krijgen' en als het formeel is ingevoerd 'hoe maak dat je dat weer ongedaan'. Niettemin, experimenteren met de mogelijkheid per jaar - met behoud van salaris - een onbeperkt aantal vrije dagen op te nemen is en wordt regelmatig beproefd. Doelen zijn legio:
 • Het verbeteren van het personeelsbeleid i.c. bepaalde verantwoordelijkheden meer bij de werknemers leggen.
 • Trekt in een periode van onderbezetting en krapte op de arbeidsmarkt toch nog mensen aan.
 • Concern/bedrijf wil regelmatig in de kranten gelezen worden. Kan niet schelen waarover het gaat als het maar positief is.
 • En de lezer kan er zelf nog wat bij verzinnen ................

Voorbeelden

Een aantal bedrijven/organisaties in Nederland die het (tijdelijk) invoerden:

Bynder

Bynder levert cloudsoftware waarmee op dit moment 350 bedrijven, waaronder KLM, Puma en Spotify, hun marketingmaterialen beheren. Een jaar geleden besloot oprichter Chris Hall het aantal vaste vakantiedagen overboord te gooien. Iets dat volgens hem goed past bij een relatief jong bedrijf dat in meerdere tijdzones tegelijk werkt.

'De belangrijkste reden om onbeperkt verlof in te voeren was dat we wilden dat onze mensen voldoende rust zouden nemen. We wilden een duidelijk signaal afgeven, zodat niemand zich beperkt zou voelen. Daarom zijn we heel blij om te zien dat er afgelopen jaar gemiddeld ook daadwerkelijk meer vrije dagen zijn opgenomen.'

Bank ING

In het kader van de CAO 2019 van ING wordt in een pilot gestart waarbij werknemers ‘ongelimiteerde vakantiedagen’ kunnen opnemen, waardoor medewerkers nog meer eigenaarschap krijgen over hun tijd. Of en hoe onbeperkte verlofdagen samengaan met de wettelijke vakantiedagen, moet blijken tijdens de pilot, stelt de woordvoerder van de bank.

Indeed

Uit cijfers van SHRM, de grootste internationale HR-vereniging, blijkt dat slechts 1 procent van de werkgevers openstaat voor onbeperkt betaald verlof. Het is dus duidelijk een heel grote stap om te nemen. Ten onrechte, meent Wolfe: ‘Bij het implementeren van ongelimiteerd betaald verlof is het cruciaal om een plan te hebben. Een open verlofbeleid vraagt om een gezamenlijke, bedrijfsbrede inspanning.’

Er zijn drie eisen:
 • Ten eerste moet het PTO-beleid (paid time off) ingebed zijn in de bedrijfscultuur om effectief te zijn.
 • Een tweede vereiste is dat het management nauw samenwerkt met de werknemers om vrije dagen in te plannen.
 • Een derde vereiste is dat het open PTO-beleid transparant is en erover gepraat wordt, zo vermijd je wrevel onder collega’s omdat de ene meer verlof neemt dan de andere.

5,2 miljoen vacatures onder de loep

Banen waarbij werknemers een ongelimiteerd aantal verlofdagen krijgen, nemen toe in Nederland blijkt uit analyse van Joblift die liefst 5,2 miljoen vacatures bekeek die sinds juni 2015 in Nederland werden uitgeschreven.

Een korte vermelding van enkele van de meest kwantitatieve wetenswaardigheden:

 • In de periode juni 2016 tot mei 2017 groeide het aantal banen met onbeperkte vakantiedagen 7 naar 122.
 • Een jaar later - juni 2017 tot mei 2018 - groeiden deze banen van 122 naar 230.
 • In 2018 hebben bijna alle provincies een of meer organisaties met banen waarbij werknemers zelf mogen bepalen hoe veel dagen vrij ze nemen.
 • In Noord-Brabant bleek het concept tot nu toe minder populair en Drenthe staat op nul.
 • In Zuid-Holland maken sollicitanten de meeste kans om een dergelijke baan te vinden.
 • Duitsland en Nederland scoren in 2018 qua aantal (circa 230) vrijwel gelijk wat betreft het aantal organisaties dat banen met onbeperkte vakantiedagen aanbiedt.
 • Frankrijk doet het meer behoedzaam met 81 dergelijke vacatures.
 • Van België kan de redactie HR-kiosk geen aantallen vinden, misschien hebben ze er wel een ander woord voor.


Redactie: De verwachting is dat 'ongelimiteerd verlof' nog zal groeien. Mogelijk kunnen robots organisaties helpen het verlof uit te breiden. Robots werken desgewenst immers dag en nacht.


Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Formulier Actie RODE KRUIS Geef-een-dag    Vakbondsverlof