Brugdagen    Vakantiedagen (afwijzen verzoek werknemer) 


Vakantiedagen (afkopen)

Datum laatste wijziging: 11 maart 2017  |  Trefwoorden: Vakantiedagen, Afkopen

Inhoud

  1. Alleen bovenwettelijke vakantiedagen
  2. Geen vaste formule voor kosten vakantiedag
  3. Voorstel CNV
  4. Helft werkenden kiest geld boven vakantie

Alleen bovenwettelijke vakantiedagen

Vakantiedagen mogen worden afgekocht door de werkgever. Het moet echter wel gaan om bovenwettelijke vakantiedagen. Hetzelfde geldt voor gespaarde vakantiedagen uit voorgaande jaren: het moet hier ook gaan om bovenwettelijke dagen. Een werknemer is echter niet verplicht zijn dagen te verkopen als de werkgever dat wil.

Het bedrag van de afkoop is belastbaar inkomen.

Geen vaste formule voor kosten vakantiedag

Gebleken is dat de kosten van een verlofdag van een werknemer - uitgaande van hetzelfde salaris - per organisatie verschillend kunnen zijn. Uit een minionderzoek van HR-kiosk kwamen wij verschillen tot 50% tegen. Zie subrubriek Kosten verlofdag. In een situatie dat verlofdagen gekocht of verkocht worden - denk aan een cafetariasysteem - is het van belang hierover duidelijkheid te verschaffen.

Voorstel CNV

Vakbond CNV stelde voor dat de overheid een belastingtarief van 25 procent gaat hanteren op het verkopen van verlofdagen, in plaats van de gebruikelijke loonbelasting, dit om de economie te stimuleren. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat niet te juichen. (Bron: BDO, 12 sep. 2013)

Helft werkenden kiest geld boven vakantie

Het opnemen van vakantiedagen voor een paar weken zomerplezier is voor veel werkenden niet vanzelfsprekend meer. Bijna driekwart (72 procent) van hen besteedt het geld (ook) aan heel andere zaken. Zo geeft 57% aan een deel voor een verbouwing of renovatie te gebruiken. 43% besteedt een deel aan de zorg voor familieleden. Bovendien zou de helft van werkend Nederland graag zelf beslissen of vakantiedagen in tijd of geld worden uitgekeerd. (Bron: Randstad, 24 jun. 2015)

Ga terug naar subrubriek Vakantiedagen (arbeidsrecht).

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Brugdagen    Vakantiedagen (afwijzen verzoek werknemer)