Vakantiedagen doneren aan Oekraïne; een onhandig advies in de Telegraaf

Opinie  |  di 8 mrt 2022  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,

Nee, er is niets mis met het doneren van bovenwettelijke verlofdagen aan een fonds dat Oekraïners kan steunen. Maar de manier waarop de vraag of dat kan in de Telegraaf wordt beantwoord is niet echt handig. In het antwoord staat dat het wel jammer is, dat de geldwaarde van vakantiedagen afgerekend moet worden met de fiscus, waardoor alleen de nettowaarde van de vakantiedagen geschonken kan worden.

De fiscus niet laten profiteren

Een veel betere methodiek is de verlofdagen of-uren gewoon af te schrijven van het vakantietegoed en de tegenwaarde door de werkgever collectief te laten doneren. Ten eerste profiteert de fiscus er dan niet van en ten tweede kan de werkgever de donatie als een schenking afschrijven. Vanwege dat laatste zou de werkgever het bedrag ook nog eens kunnen verhogen.

Verklaring

Nog wel een verklaring door de werknemer laten tekenen dat deze afziet van verlof. Dat is arbeidsrechtelijk niet verboden, toch?
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10