Er zijn geen verlof BOA’s!

wo 29 jun 2022  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,

Per 1 juli 2022 vervallen in principe de wettelijke vakantiedagen die werknemers in 2021 hebben opgebouwd. Maar als de werkgever niet op tijd of onduidelijk over de vervaltermijn informeert, behoudt de werknemer zijn recht op de nog niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen na afloop van de vervaltermijn. Deze wettelijke vakantiedagen verjaren dan pas vijf jaar na het jaar van opbouw, net als bovenwettelijke vakantiedagen. Iedere organisatie met personeel heeft te maken met vakantie en diverse andere soorten verlof.

Overigens is het in de praktijk zo, dat de verlofdagen alleen vervallen, wanneer de werkgever dat tijdig heeft aangekondigd en de wet ook strikt wil toepassen. Anders gezegd: er is geen “verlofboa’s” die letten op de juiste toepassing van deze wet.
Wel raden wij iedere organisatie aan om een verlofreglement te maken en niet te wachten tot het moment dat er een verlofstuwmeer als een vordering op de balans komt te staan en een negatief beeld geeft van de financiële toestand van uw organisatie. Een verlofreglement is een belangrijk onderdeel van de PersoneelsGids.