Heb je recht op een transitievergoeding na pensionering    Ik ben 70 jaar en heb meerdere inkomsten en daardoor wordt te weinig belasting ingehouden. 

Pensioenpremie als aftrekpost voor Inkomstenbelasting

Vraagbaak  |  15 januari 2015  |  Trefwoorden: Pensioenpremie, Aftrekpost, Inkomstenbelasting

Vraag

Na mijn ontslag heb ik bij PFZW mijn pensioenopbouw vrijwillig voortgezet. Mijn ex-werkgever betaalde hiervan 3/4 deel.
Ik heb begrepen dat ik de opbouw kan opgeven als negatief inkomen. Bij navraag krijg ik echter wisselende antwoorden hoe en wat ik dan moet opgeven.
Stel dat ik € 400,00 premie moet betalen. Mijn ex-werkgever moet mij dan € 300,00 betalen en zij doen dat d.m.v. het bruteren van dit bedrag met 42% belasting, die vervolgens op mijn loonstrook er weer afgetrokken wordt. Netto resultaat is dat ik dus € 300,00 uitgekeerd krijg. Ik weet nu niet wat ik bij negatief inkomen moet vermelden.
Kunt u mij daar meer duidelijkheid bij geven?
 

Antwoord

De betaling van uw werkgever is bedoeld om een pensioen(premie) storting te doen, maar is feitelijk gewoon bruto loon, met een bijzonder tarief van 42%.
Over dat bruto loon moet u dus weer Inkomstenbelasting betalen, maar er is al 42% loonbelasting over dat bedrag ingehouden.
 
Wanneer u van uw netto inkomsten €  400,00 aan premie gaat betalen, is dat een aftrekpost voor de Inkomstenbelasting. U moet dus €  400,00 opgeven als aftrekpost voor de IB.
 
Voor de IB moet natuurlijk wel de inkomsten van uw ex-werkgever opgeven is ongeveer €  518,00 bruto. Maar daar is, zoals gezegd al €  218,00 aan loonbelasting over betaald.
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Heb je recht op een transitievergoeding na pensionering    Ik ben 70 jaar en heb meerdere inkomsten en daardoor wordt te weinig belasting ingehouden.