Stevigere stem zelfstandigen in de SER, maar hoe zit het met de verzekeringsplicht?

vr 1 apr 2022  |  Bron: Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

De stem van zelfstandig ondernemers zonder personeel is voortaan minder makkelijk te negeren.” Dat zegt Cristel van de Ven die namens het nieuw te starten Netwerk Zelfstandig Ondernemers een zetel krijgt in de Sociaal Economische Raad (SER).

Als lid van het adviesorgaan van de regering en parlement wil ze thema’s op tafel leggen zoals de onduidelijkheden rond de Wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet aantonen.
Na jarenlang negeren door de Belastingdienst en diverse kabinetten is het nu al zover dat er gesproken wordt over de onduidelijkheden van de Wet DBA. Zoals al vele keren door HR-kiosk aangehaald is de Wet DBA helemaal niet onduidelijk, sterker nog volkomen overbodig. De bestaande wet op de verzekeringsplicht geeft al sinds de 60er jaren van de vorige eeuw aan, dat de verzekeringsplicht aanwezig is wanneer:

  1. Er sprake is van persoonlijke dienstverrichting
  2. Een gezagsverhouding is
  3. En loon (dus geen aanneemsom) maar een bedrag per uur

Omdat in de meeste gevallen (meer dan 1 miljoen zzp-ers) er sprake is van werknemerschap, is er dus ook sprake van schijnzelfstandigheid. Ex-minister Koolmees heeft bewust de bal voor zich uitgeschoven. De wet die al op 1-1-2018 zou ingaan is tot nu toe (al vanaf 2006) niet toegepast, waardoor we nu met een ernstig probleem zitten. Gaan we door met de mogelijkheid dat werkgever en werknemer kunnen kiezen voor "eigen-risico-drager" of gaan we eindelijk over tot handhaving van een belangrijk uitgangspunt van ons sociaal stelsel?

Lees meer