Kostwinner    Oudere werknemers 


Middenklasse

Datum laatste wijziging: 11 december 2019  |  Trefwoorden: Middenklasse, Beroepen, Zelfstandigen

Inhoud

 1. Begrip
 2. Onderverdeling
 3. Middenklasse beroepen
 4. Woord middenstander verdwijnt uit vocabulaire
 5. Kabinet, doe meer voor middenklasse

Begrip

De middenklasse is een sociale klasse, die bestaat uit personen die niet (meer) met hun handen (hoeven) werken.

In het negentiende-eeuwse Engeland werd een persoon als middle class betiteld als deze niet meer met zijn handen hoefde te werken, de smaak en gedragingen van de upper class imiteerde en met de term gentle(man) werd aangesproken. In de Angelsaksische wereld bestaat tot in de tegenwoordige tijd onderscheid tussen werknemers die een white collar (witte kraag van een dito overhemd als dagelijkse kleding van kantoorpersoneel) en een blue collar (blauwe kraag van een overall) dragen. 'Blue collar' wordt gebruikt voor de lower class (labour class).

Onderverdeling

De middenklasse wordt nogal eens onderverdeeld in de hogere en lagere middenklasse. Tegenwoordig wordt het onderscheid tussen handenarbeid en hoofdarbeid bijna niet meer gemaakt en gaat het meer over het inkomen. Specialistische technische beroepen (handenarbeid) kunnen meer verdienen dan laagopgeleid kantoorpersoneel. Nu is het onderscheid tussen laag- en hoogopgeleid personeel veel relevanter (Bron: Wikipedia).

Middenklasse beroepen

 • kantoorpersoneel
 • ambtenarij
 • leraren
 • kleine zelfstandigen

Woord middenstander verdwijnt uit vocabulaire

‘Middenstander’ is een woord dat uit het vocabulaire dreigt te verdwijnen. De traditionele kleine ondernemer – denk winkelier – stond jarenlang symbool voor de middenklasse: tussen arbeiders en bourgeoisie in. Maar de zelfstandig ondernemer van nu behoort juist opvallend vaak níet tot de middenklasse.

Wat dan wel? Bijvoorbeeld Ondernemer, Mkb’er, Handelaar of Consulent en gaat het om een eenpitter (alweer zo'n gek woord) dan is ZZP-er zo gek nog niet.

Kabinet, doe meer voor middenklasse

De Nederlandse middenklasse wordt bedreigd door een veelkoppig monster, zoveel is wel duidelijk na de uitgebreide artikelenserie in De Telegraaf. Agenten, bouwvakkers, administrateurs, verpleegkundigen, secretaresses, boekhouders: miljoenen mensen met een modaal inkomen kampen met tal van problemen, waardoor ze steeds meer in de knel komen.

Een heel korte samenvatting van de problemen:
 • Financieel: hun koopkracht staat onder druk.
 • Fiscaal: salarisverhogingen worden grotendeels wegbelast.
 • Huizenmarkt: een koopwoning wordt steeds meer onbereikbaar.
 • Arbeidsmarkt: steeds meer werk op middelbaar niveau wordt geautomatiseerd.
Bron en meer: De Telegraaf, 31 aug. 2019.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Kostwinner    Oudere werknemers