Ik heb nog wel een actieve herinnering aan de vorige verplichte AOV voor zelfstandigen.

Opinie  |  di 11 apr 2023  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden:

Begin deze eeuw, ik was net met vervroegd pensioen, werden zelfstandigen een verplichte AOV opgedrongen, waarvan de premie, op basis van de winst, door de Belastingdienst werd ingehouden. Na een paar jaar en het betalen van een paar duizend gulden aan premie, werd de regeling plotseling stopgezet. De overheid was er achter gekomen dat de regeling toch niet deugde. De premie werd echter nooit terugbetaald. Duidelijk: als je een paar jaar geen brand hebt gehad, wordt de premie ook niet teruggestort.

Omdat ik een behoorlijk pensioen had was een dergelijke verzekering voor mij totaal overbodig, maar protesten hielpen niet. Een zelfstandige, die nog geen 65 jaar was, werd verplicht premie te betalen voor een arbeidsongeschiktheidsrisico.

Gepensioneerd en een eigen bedrijf is een combinatie die ik ook nu in enquêtes niet kwijt kan. Je bent of gepensioneerd of hebt een eigen bedrijf of je werkt in loondienst, basta! Een combinatie van deze drie past niet in het “plaatje”.

Absurd uitgangspunt

Onze regelneven en -nichten in Den Haag menen alle risico’s weg te moeten nemen van werkers, die nu juist ambiëren om risico’s te nemen als zelfstandige ondernemer en helemaal niet zitten te wachten op de bemoeizucht van de overheid. Wanneer ze dat risico wel zien, zijn ze mans genoeg om zelf maatregelen te nemen.
Daar hebben ze Den Haag niet voor nodig.

Maar wat mevrouw Karien van Gennip en de meeste Tweede Kamerleden nog steeds niet beseffen, is dat de meeste ZZP’ers schijnzelfstandigen zijn en in feite volgens de nog steeds (al 70 jaar) bestaande “Wet op de verzekeringsplicht” gewoon werknemers zijn. En als gevolg daarvan verzekerd zouden moeten zijn voor arbeidsongeschiktheid en meestal ook voor pensioen. Maar we blijven maar wegkijken en gedogen en handhaven is er niet bij. Ook de nieuwe wet DBA, dat een recall, een opleving van de wet zou moeten zijn, is weer weggemoffeld.

Ik misgun het geen enkele ZZP’er om ondernemer te zijn. Prima! Ik ben het zelf al 23 jaren en het bevalt me best, maar dan moeten we wel de wet aanpassen. Niet alleen bedrijven, maar ook werknemers de keuze geven om “eigen risicodrager” te worden. Nu laat de wet op de verzekeringsplicht dat niet toe. Daarbij zou het een totale ineenstorting van onze sociale verzekeringsstelsel tot gevolg hebben. Willen we dat wel?

Lees ook: Hoezee, hoezee, iedereen ZZP 

 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10



Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Middenklasse Zelfstandige ZZP-er