Zorg en welzijn (arbeidsmarkt)    Cijfers 


Beroepen

Datum laatste wijziging: 4 februari 2020  |  Trefwoorden: Beroepen, Imago

Inhoud

 1. Aantrekkelijke vrouwenberoepen en mannenberoepen
 2. Lijst van beroepen
 3. Beroepskeuze
 4. Aangeklaagde beroepsgroepen van de vrije beroepen
 5. Is dit ook een beroep?
 6. Nieuwe titel 'ACC' voor accountants
 7. Snelst groeiende toekomstige beroepen

Aantrekkelijke vrouwenberoepen en mannenberoepen

Uit onderzoek van Tinder in het Verenigd Koninkrijk onder haar gebruikers blijkt dat sommige beroepen een stuk aantrekkelijker worden gevonden dan andere beroepen.

Hieronder staan de 5 beroepen die vrouwen bij mannen het meest aantrekkelijk vinden. Tussen haakjes staan de persoonlijkheidskenmerken die volgens de RIASOC theorie voor beroepskeuze het beste bij dit beroep passen en het gewenste opleidingsniveau:

 1. Advocaat (Ondernemend & Intellectueel, wo)
 2. Acteur (Artistiek & Ondernemend, mbo)
 3. Creative director (Ondernemend & Artistiek, hbo)
 4. Steward (Ondernemend, Sociaal & Conventioneel, mbo)
 5. Journalist (Artistiek, Ondernemend & Intellectueel, hbo)
De top 5 met beroepen die mannen bij vrouwen het aantrekkelijkst vinden:
 1. Lerares (Sociaal, Ondernemend & Artistiek, hbo)
 2. Tandarts (Intellectueel, Realistisch & Sociaal, wo)
 3. Logopedist (Sociaal, Intellectueel en Artistiek, wo)
 4. Interieurontwerper (Artistiek & Ondernemend, hbo)
 5. Evenementplanner (Ondernemend, Conventioneel & Sociaal, mbo)

Lijst van beroepen

Weet u wat een acceptant dagelijks doet? Meer, niet alledaagse beroepen zijn de buikspreker, columnist, hydroloog en jongleur. Op Wikipedia treft u allerlei bestaande en niet meer bestaande beroepen alfabetisch gerangschikt en met uitleg aan, kan handig zijn. 

Beroepskeuze      

Wat houdt een beroepskeuzetest in en welke soorten tests er zijn, je vindt het op internet*. Een daarvan is de 123test die ook een uitgebreid voorbeeldrapport geeft van een afgenomen beroepskeuze test. 

* Zie ook de site van OVAL.  

Red.: De redactie HR-kiosk heeft geen ervaring met de 123test en geeft daarom geen waardeoordeel van deze test. De 123test is een van de wellicht enkele honderden beroepskeuzetests die in Nederland worden gebruikt.

Aangeklaagde beroepsgroepen van de vrije beroepen

Advocaten blijken de meest aangeklaagde beroepsgroep van de vrije beroepen (199 rechtszaken), gevolgd door notarissen (114 rechtszaken). Ze worden relatief vaak aangeklaagd door klanten die menen schade te hebben opgelopen door verstrekt advies. Daarna volgen accountants (47 rechtszaken). Ook artsen en (belasting)adviseurs hebben het soms moeilijk.

Dit schrijft aansprakelijkheidsverzekeringzzp.nl van Lancyr Verzekeringen, dat een analyse deed van Beroepsaansprakelijkheidsclaims die tussen 1994 en maart 2018 op Rechtspraak.nl zijn vermeld. (Bron: Accountancyvanmorgen, 25 apr. 2018)

Is dit ook een beroep?

De Zaak is op zoek naar de 'gekste' ondernemers van Nederland. In deze aflevering van Vreemde Vogel nemen we een kijkje bij Bert Roelofs en zijn exotische beestenboel. Lama's, kamelen en kangoeroes verhuren, hoe kom je erbij? (Bron: De Zaak, 7 jun. 2018)

Nieuwe titel 'ACC' voor accountants

De NBA dient op 1 april 2019 een voorstel in bij minister Hoekstra (Financiën) voor het voeren van één nieuwe beschermde titel voor alle Nederlandse accountants. De bestaande AA- en RA-titels komen daarmee te vervallen.

De nieuwe titel 'ACC' moet tegelijk worden ingevoerd met enkele al lopende wetswijzigingen voor het accountantsberoep, zoals rondom de inrichting van de NBA*. Daarmee zou de nieuwe titel vanaf begin 2021 van kracht moeten worden.

* Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants

NB: Het ging om een 1 april-grap van de redactie NBA! (Ook de redactie van HR-kiosk stonk er in).

Snelst groeiende toekomstige beroepen

De meest kansrijke beroepen van de toekomst zijn de helft beroepen en banen die niet of nauwelijks gevoelig zijn voor technologische revoluties. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group (20 jan. 2020) naar de 100 snelst groeiende beroepen in de komende vijf tot tien jaar. 

Enkele van die beroepen:
 • Drone-bestuurder
 • Fraudeonderzoeker
 • Gastheer/Gastvrouw horeca
Zie de volledige lijst

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Zorg en welzijn (arbeidsmarkt)    Cijfers