Beroepen

Datum laatste wijziging: 21 januari 2021  |  Trefwoorden: ,

Inhoud

 1. Aantrekkelijke vrouwenberoepen en mannenberoepen
 2. Lijst van beroepen
 3. Beroepskeuze
 4. Aangeklaagde beroepsgroepen van de vrije beroepen
 5. Is dit ook een beroep?
 6. Nieuwe titel 'ACC' voor accountants
 7. Snelst groeiende toekomstige beroepen
 8. Geen bedrijfsopvolger voor meer dan 16 duizend boerderijen

Aantrekkelijke vrouwenberoepen en mannenberoepen

Uit onderzoek van Tinder in het Verenigd Koninkrijk onder haar gebruikers blijkt dat sommige beroepen een stuk aantrekkelijker worden gevonden dan andere beroepen.

Hieronder staan de 5 beroepen die vrouwen bij mannen het meest aantrekkelijk vinden. Tussen haakjes staan de persoonlijkheidskenmerken die volgens de RIASOC theorie voor beroepskeuze het beste bij dit beroep passen en het gewenste opleidingsniveau:

 1. Advocaat (Ondernemend & Intellectueel, wo)
 2. Acteur (Artistiek & Ondernemend, mbo)
 3. Creative director (Ondernemend & Artistiek, hbo)
 4. Steward (Ondernemend, Sociaal & Conventioneel, mbo)
 5. Journalist (Artistiek, Ondernemend & Intellectueel, hbo)
De top 5 met beroepen die mannen bij vrouwen het aantrekkelijkst vinden:
 1. Lerares (Sociaal, Ondernemend & Artistiek, hbo)
 2. Tandarts (Intellectueel, Realistisch & Sociaal, wo)
 3. Logopedist (Sociaal, Intellectueel en Artistiek, wo)
 4. Interieurontwerper (Artistiek & Ondernemend, hbo)
 5. Evenementplanner (Ondernemend, Conventioneel & Sociaal, mbo)

Lijst van beroepen

Weet u wat een acceptant dagelijks doet? Meer, niet alledaagse beroepen zijn de buikspreker, columnist, hydroloog en jongleur. Op Wikipedia treft u allerlei bestaande en niet meer bestaande beroepen alfabetisch gerangschikt en met uitleg aan, kan handig zijn. 

Beroepskeuze      

Wat houdt een beroepskeuzetest in en welke soorten tests er zijn, je vindt het op internet*. Een daarvan is de 123test die ook een uitgebreid voorbeeldrapport geeft van een afgenomen beroepskeuze test. 

* Zie ook de site van OVAL.  

Red.: De redactie HR-kiosk heeft geen ervaring met de 123test en geeft daarom geen waardeoordeel van deze test. De 123test is een van de wellicht enkele honderden beroepskeuzetests die in Nederland worden gebruikt.

Aangeklaagde beroepsgroepen van de vrije beroepen

Advocaten blijken de meest aangeklaagde beroepsgroep van de vrije beroepen (199 rechtszaken), gevolgd door notarissen (114 rechtszaken). Ze worden relatief vaak aangeklaagd door klanten die menen schade te hebben opgelopen door verstrekt advies. Daarna volgen accountants (47 rechtszaken). Ook artsen en (belasting)adviseurs hebben het soms moeilijk.

Dit schrijft aansprakelijkheidsverzekeringzzp.nl van Lancyr Verzekeringen, dat een analyse deed van Beroepsaansprakelijkheidsclaims die tussen 1994 en maart 2018 op Rechtspraak.nl zijn vermeld. (Bron: Accountancyvanmorgen, 25 apr. 2018)

Is dit ook een beroep?

De Zaak is op zoek naar de 'gekste' ondernemers van Nederland. In deze aflevering van Vreemde Vogel nemen we een kijkje bij Bert Roelofs en zijn exotische beestenboel. Lama's, kamelen en kangoeroes verhuren, hoe kom je erbij? (Bron: De Zaak, 7 jun. 2018)

Nieuwe titel 'ACC' voor accountants

De NBA dient op 1 april 2019 een voorstel in bij minister Hoekstra (Financiën) voor het voeren van één nieuwe beschermde titel voor alle Nederlandse accountants. De bestaande AA- en RA-titels komen daarmee te vervallen.

De nieuwe titel 'ACC' moet tegelijk worden ingevoerd met enkele al lopende wetswijzigingen voor het accountantsberoep, zoals rondom de inrichting van de NBA*. Daarmee zou de nieuwe titel vanaf begin 2021 van kracht moeten worden.

* Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants

NB: Het ging om een 1 april-grap van de redactie NBA! (Ook de redactie van HR-kiosk stonk er in).

Snelst groeiende toekomstige beroepen

De meest kansrijke beroepen van de toekomst zijn de helft beroepen en banen die niet of nauwelijks gevoelig zijn voor technologische revoluties. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group (20 jan. 2020) naar de 100 snelst groeiende beroepen in de komende vijf tot tien jaar. 

Enkele van die beroepen:
 • Drone-bestuurder
 • Fraudeonderzoeker
 • Gastheer/Gastvrouw horeca
Zie de volledige lijst

Geen bedrijfsopvolger voor meer dan 16 duizend boerderijen

Meer dan de helft (59 procent) van de Nederlandse boerderijen met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder had in 2020 geen bedrijfsopvolger. Vooral bij kleine en zeer kleine bedrijven was er vaak geen opvolger beschikbaar. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat er een bedrijfsopvolger was. 

In 2020 waren er ruim 52 duizend landbouwbedrijven, waarvan ruim 27 duizend met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder. Van deze bedrijven hadden er ongeveer 11 duizend een bedrijfsopvolger en 16 duizend (59 procent) niet. (Bron: CBS, 13 jan. 2021)

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Middenklasse