Moet ik een bonus die betaald is uit de vrije ruimte WKR opgeven bij de belasting?    Mag werkgever Openbaar Vervoer (OV) 1e klas onbelast vergoeden? 

Welke tegemoetkoming wanneer bedrijf vanwege coronavirus wordt gesloten?

Vraagbaak  |  28 februari 2020  |  Trefwoorden: Coronavirus, Werktijdverkorting, Ministerie SZW, UWV, Noodmaatregel voor Werkbehoud

Vraag

Stel dat onze organisatie vanwege het coronavirus een of meerdere locaties moet gaan sluiten. Welke tegemoetkoming zouden wij dan kunnen krijgen?
Antwoord

Indien er een coronabesmetting zich voordoet, dan vraagt u een vergunning voor werktijdverkorting aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Met deze vergunning vraagt u (werkgever) een uitkering aan bij het UWV. Het UWV beoordeelt of de aanvraag terecht is. M.a.w. is er een directe relatie met het Coronavirus en moet u o.a. verwachten dat u de komende 2 tot 24 weken minstens 20 procent minder werk hebt.
Bedrijven die een vergunning hebben gekregen voor werktijdverkorting, kunnen voor de afgesproken periode een tijdelijke WW-uitkering aanvragen voor niet-gewerkte uren. In de praktijk krijgt het personeel het volledige loon doorbetaald en ontvangt de werkgever een tegemoetkoming in de loonkosten. Werknemers blijven dus volledig in dienst en krijgen zelf geen deeltijdontslag.

De hoogte van de uitkering (tegemoetkoming voor de werkgever) zal de eerste 2 maanden 75% zijn en de daarop volgende periode 70%, rekening houdend met het maximum dagloon van € 4.769,34  per maand.

Bij het beantwoorden van deze vraag was nog niet bekend dat op 16 maart geen Werktijdverkorting vanwege Coronavirus meer kon worden aangevraagd omdat de Noodmaatregel voor Werkbehoud van kracht geworden is. 
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Moet ik een bonus die betaald is uit de vrije ruimte WKR opgeven bij de belasting?    Mag werkgever Openbaar Vervoer (OV) 1e klas onbelast vergoeden?