Wat is de hoogte van het loon dat de werkgever moet betalen tijdens de bevallings- en zwangerschapsperiode in het 2e ziektejaar?    Moet over ploegentoeslag ook vakantiegeld worden betaald? 

Moet buitenlandse werkgever aan werknemers in Nederland wet Minimum Loon toepassen?

Vraagbaak  |  26 mei 2020  |  Trefwoorden: Stukloon, Eerstedagsmelding, Belastingdienst, Wet Minimumloon en Minimumvakantiebijslag, Buitenlandse werkgever, Buitenlandse werknemers

Vraag

De werknemers waar de vraag over gaat werken in Nederland en het “uitzendbureau” is in België gevestigd.
De werkgever (uitzendbureau) heeft de werknemers gezegd dat ze in België zouden ingeschreven worden en dat het loon € 8,50 per uur zou bedragen en dat er wekelijks uitbetaald zou worden.
Omdat de mensen die aan het werk zijn, hun familie in het thuisland (Bulgarije) moeten steunen, krijgen  ze iedere week 50 euro aan voorschot.
"We moeten steeds om het loon vragen dat ook nog eens structureel te weinig is".
In de praktijk blijkt dat de werknemers maar 8,25 euro per uur krijgen uitbetaald. Dat is een gemiddeld verschil van 50 euro per week, wat voor de werknemers veel geld is.
Verder staan de werknemers ook op zogenaamd stukloon. Het blijkt in de praktijk dat niet alleen het gewicht in gestoken asperges niet wordt uitbetaald, maar ook is dat bedrag nog eens beduidend lager dan het minimum loon.
Verder hebben de werknemers ook nog nooit een officiële salarisspecificatie ontvangen.
De vraag is tevens: moet de werkgever het minimumloon volgens de Nederlandse wet betalen of dat van België.
Wat moeten wij hieraan doen? We hebben meerdere keren geklaagd en e-mails verzonden.

Antwoord

De werknemers werken voor een Belgisch uitzendbureau, maar wel in Nederland. De Nederlandse wetgeving op het Minimum Loon is van toepassing.
Het is niet meer gebruikelijk om stukloon te betalen, maar bij het aspergesteken kunnen we ons dat wel voorstellen. Maar welke prestatieregeling er ook wordt toegepast, de werkgever moet minstens het minimum loon betalen.  
Verder verwijzen wij naar de volgende subrubriek: Buitenlandse werkgevers die werknemers in Nederland in dienst nemen

De werkgever, het uitzendbureau (dus niet de inlener waar de mensen werkzaam zijn) moet een zogenaamde “eerstedagsmelding” doen bij de Belastingdienst. Omdat wij de indruk hebben, dat dit niet is gebeurd, zijn mogelijk naast het feit dat niet het minimum loon wordt betaald, ook de werknemers niet verzekerd.

Stukloon is niet verboden, maar leidt vaak wel tot onderbetaling.

Per uur gewerkt moet minstens het minimumloon worden betaald. Zie 
Het minimum uurloon bij 40 uur werken bedraagt € 9,54 (vanaf 21 jaar). Zie tabel 
Daarboven op komt nog eens 8% vakantiegeld. Omdat het seizoenswerk betreft zal de werkgever dat uurloon moeten verhogen met 8%. Het uurloon wordt dan € 10,30 per uur.
Verder zijn de werknemers verzekerd voor alle sociale wetten. En bij ziekte moet de werkgever het loon doorbetalen. Waarschijnlijk hebben de mensen een zogenaamd 0-uren contract, waardoor de werkgever denkt deze loondoorbetaling te kunnen ontlopen.
Ons advies is om bij de Belastingdienst navraag te doen of de werkgever (uitzendbureau) de werknemers wel tijdig heeft aangemeld.
 
 
 
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Wat is de hoogte van het loon dat de werkgever moet betalen tijdens de bevallings- en zwangerschapsperiode in het 2e ziektejaar?    Moet over ploegentoeslag ook vakantiegeld worden betaald?