Wordt een uitkering van een verzekering gekort op mijn IVA uitkering?    Wordt een lijfrente gekort op mijn WAZ-uitkering? 

Mag werkgever alle kosten van zakelijk rijden met private lease auto onbelast vergoeden?

Vraagbaak  |  29 november 2019  |  Trefwoorden: Auto van de zaak, Onderhoud, Woon-werkverkeer, Private lease, WKR

Vraag

Tijdens een sessie meende ik begrepen te hebben, dat de werkgever ook voor een private lease auto alle kosten onbelast mag vergoeden voor de zakelijke kilometers.

Antwoord

Voor het rijden met een “auto van de zaak”, meestal een leaseauto mogen alle kosten, die direct in verband staan met deze auto, door de werkgever onbelast vergoed worden. Voor een dergelijke auto geldt namelijk voor alle kosten en voordelen immers een forse fiscale bijtelling. Dus bijvoorbeeld stalling, parkeerkosten, brandstof buitenland mogen allemaal onbelast vergoed worden voor de auto van de zaak.
Voor zakelijke ritten met een privé auto geldt echter maximaal (onbelast) € 0,19 vergoeding per kilometer. In deze vergoeding zijn alle kosten al opgenomen (vindt de fiscus). Gaat een werkgever dus meer vergoeden voor de zakelijke ritten, dan is € 0,19 onbelast en het meerdere is dus een belaste vergoeding.

In de € 0,19 zijn alle kosten opgenomen (vindt de fiscus)

Een Private lease auto is gewoon een privé auto, maar dan op een bepaalde manier gefinancierd.
In het Private lease contract zitten vaak allerlei kosten verdisconteerd, zoals wegenbelasting en onderhoud van de auto. “Alleen de brandstof moet u nog zelf betalen” is de marketing kreet, maar het is en blijft gewoon een privé auto en geen auto van de zaak. Ook voor deze auto geldt een maximale onbelaste vergoeding van € 0,19 per kilometer.
Uiteraard kan de werkgever allerlei vergoedingen onbelast extra geven vanuit het WKR budget, mits dit niet ongebruikelijk is.
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Wordt een uitkering van een verzekering gekort op mijn IVA uitkering?    Wordt een lijfrente gekort op mijn WAZ-uitkering? 


Zuivere koffie


De gratis versnapering voor de thuiswerker! Enjoy life arrangementen.
Bestel direct   |   Geschenken