De verzekeringsplicht is een keuzepakket geworden

Opinie |  do 27 jun 2019  | Bron: HR-kiosk  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: Verzekeringsplicht, Sociale wetgeving, Werknemer, ZZP-er, DBA, VAR-verklaring

Al jaren schrijf ik over de ZZP-er en de schijnzelfstandigheid. Toen in 2006 de Belastingdienst de controle op de verzekeringsplicht overnam van het UWV, heeft deze dienst de controle volledig nagelaten en maar lukraak VAR-verklaringen afgegeven. Herleving van de wetten op de verzekeringsplicht van 1953 en 1964 door het introduceren van de wet DBA, was in principe onnodig, maar gelet op de enorme aanwas van schijnzelfstandigen een nauwelijks meer te bedwingen misstand. Daarom de introductie maar uitgesteld. Van uitstel komt afstel. Ook het introduceren van een minimum uurloon en een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering verandert daar niets meer aan.

Weg met het UWV; leve de privatisering!

De “gedoogsituatie” die thans is ontstaan, zal weldra overgaan in een keuzepakket voor de “werknemer”.  Bij sollicitatie zal een belangrijke vraag worden: “Wil je werknemer worden of liever ZZP-er? Je mag zelf kiezen. Zoals je weet betaal je als werknemer veel premies, waar je nauwelijks wat aan hebt en als ZZP-er houd je netto natuurlijk veel meer over.” En  . . . . . zoals ik al eerder voorspelde is sinds 2006 de ontmanteling van de sociale wetgeving en het UWV ingezet. Ook de sociale wetgeving wordt volledig geprivatiseerd. En Kamerleden en vakbonden zij sliepen door.

 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over PersoneelsbeleidGerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: