Bijzonder hoogleraar Bastiaan Starink: ’Maak pensioen voor zzp’er verplicht’

Opinie  |  vr 8 apr 2022  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

Starink krijgt een bijzondere leerstoel aan de Universiteit van Tilburg. Hij gaat vijf jaar onderzoek doen naar de invloed van belastingen op de arbeidsmarkt en pensioenen. Een actueel moment om op deze leerstoel te gaan zitten. Starink: „In het voorstel voor de Wet toekomst pensioenen is de groep zzp’ers nog steeds een onopgelost probleemdossier.” 

Verplicht pensioen

Hij wil een verplicht pensioen voor ZZP-ers introduceren, wat overigens geen nieuw idee is en al meerdere keren ook in de Tweede Kamer geopperd is. De zelfstandige zou een verplichte storting in een pensioenpot moeten doen. Bijvoorbeeld 10% van de winst.
Ook merkt hij op dat Nederland feitelijk teveel vrouwen heeft, die parttime werken. Meer werken is minder aantrekkelijk omdat het vaak leidt tot een hogere belasting per verdiende euro. Ook al omdat meer verdienen ten koste zou gaan van bijvoorbeeld toeslagen.

Objectief

De vestigende organisatie is Price Waterhouse Coopers, die daarvoor minstens € 40.000,00 per jaar moet betalen voor zo’n leerstoel van 1 dag per week. Starink is tevens verbonden aan Netspar. Partners van Netspar zijn o.a. Aegon, Achmea, APG, ASR en BlackRock.
5 jaar onderzoek?
Ik vraag me af of je 5 jaar onderzoek moet doen, naar de “bekende weg”. De mogelijke oplossingen zijn vooral politieke kwesties. En is professor Starink nog wel objectief als we kijken aan welke instanties hij verbonden is?
 

Schijnzelfstandigheid

En gaan we eindelijk het probleem van de schijnzelfstandigheid van de meeste ZZP-ers oplossen of besluiten we dat iedere werknemer eigen risico drager mag worden? Wanneer het laatste gebeurt zullen de problemen, die Starink schetst alleen maar groter worden.
Dat in Nederland veel vrouwen parttime werken heeft (dat wijzen onderzoeken ook uit) naast een persoonlijke keuze, gebaseerd op de privé situatie, ook te maken met het feit dat niet iedere baan nu eenmaal voor meer uren beschikbaar is.
 
Ben zeer benieuwd wat we over 5 jaar te horen krijgen. Maar liever had ik de plannen en beslissingen al voor deze zomer gehoord.



Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10