Het UWV werkt wachtlijsten op illegale wijze weg: uitkering verstrekt zonder beoordeling arts

vr 14 jan 2022  |  Bron: Trouw / NOS  |  Auteur: Angeline Brok  |  Trefwoorden: , , ,

Het UWV kampt met grote achterstanden bij het keuren van mensen door een tekort aan verzekeringsartsen. Circa 60.000 dossiers moeten nog bekeken worden. Op het ministerie van sociale zaken liggen ideeën om de wet Wia te veranderen, maar nog geen uitgewerkt voorstel. Het UWV heeft de werkvloer gevraagd mee te denken over oplossingen.

De medewerkers zijn uitermate bezorgd dat UWV-kantoren nu blind burgers een uitkering gaan verstrekken, laten klokkenluiders weten aan Trouw. “Dat vinden wij niet kunnen, maar er wordt niet naar ons geluisterd. De kantoren hebben toestemming gekregen van de landelijke directie Sociaal Medische Zaken en willen niet naar onze zorgen luisteren.”

Weet het UWV wel dat een keuring van een arts wettelijk verplicht is voordat er een WIA-uitkering mag worden verstrekt? Van Weelden: “Ja, ik weet dat de werkwijze van de pilots tegen de wet is. Maar we hebben binnen de kaders van de wet alles al geprobeerd. Dus we moeten soms wel wat anders proberen. En door de enorme achterstanden voldoen we nu ook al niet meer aan de wet: we halen de termijn van medische beoordelingen niet.”

Hogere kosten schadebedragen

De NOS heeft uitgezocht dat het UWV vorig jaar een stuk meer geld kwijt was aan schadebedragen. In 2020 ging het om 1,6 miljoen euro, in 2021 is dit bedrag opgelopen naar ruim 2,6 miljoen. Ook ligt het aantal toegekende claims hoger. De verwachting is dat de aantallen en bedragen dit jaar nog verder oplopen.

Onwettig

De Nederlandse Vereniging van Verzekeringsartsen (NVVG) vindt het onbegrijpelijk dat het UWV onwettelijk bezig is. En is ontstemd dat zij niet is geïnformeerd. NVVG-voorzitter Rob Kok: “Wij zitten al lange tijd samen met het ministerie en het UWV in overleg over de toekomst, en dan moet ik dit via andere kanalen vernemen, dat doet wel wat met het vertrouwen. Is dit nou de nieuwe bestuurscultuur?”