Commissarissen moeten mogelijk miljoenen betalen aan Ajax na desastreuze transferzomer

do 19 okt 2023  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,


(luidt de kop in een landelijk dagblad)

Ajax onderzoekt of het financieel directeur Susan Lenderink en de commissarissen hoofdelijk aansprakelijk kan stellen voor de uitgegeven miljoenen in de transferzomer onder Sven Mislintat. De inmiddels ontslagen directeur voetbalzaken gaf in de zomer bijna 110 miljoen euro uit aan twaalf nieuwe spelers, van wie velen nog niet het gewenste niveau hebben. De Raad van Commissarissen gaf als toezichthoudend orgaan goedkeuring voor elke transfer.

Er wordt wel eens gezegd dat Ajax een “beursgenoteerd” bedrijf is, maar wanneer we de geschiedenis van het afgelopen half  jaar volgen, steekt het qua huishouding niet boven een middelmatig MKB bedrijf uit.
Natuurlijk kun je in iedere organisatie bestuurders verantwoordelijk stellen voor slechte resultaten en met een goed “dossier” zelfs ontslaan, maar financieel laten opdraaien voor fouten of verliezen? Nee, natuurlijk niet, tenzij een bestuurder bewijsbaar fraude heeft gepleegd of een ander vergelijkbaar ernstig verwijt.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Overigens, wanneer bestuurders verstandig zijn (?) dan sluiten zij sowieso een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af.