Mag de werkgever de zelfbetaalde brandstof van mijn bijtelling aftrekken?    Ik heb eerst 2 jaar via een detacheringsbureau gewerkt. Hoe is dan de ketenregeling? 

Wordt nabestaandenpensioen gekort op de IOAW?

Vraagbaak  |  2 april 2019  |  Trefwoorden: IOAW, Nabestaandenpensioen, Pensioen, Korting

Vraag

Ik ben alleenstaand en heb een IOAW uitkering. Ik krijg nu van mijn ex-partner (gescheiden in 2000 en  die is overleden december 2018) een nabestaandenpensioen van het ABP.  Dit pensioen wordt in mindering gebracht op mijn IOAW. Volgens mij is dit geen inkomen, zoals omschreven artikel 8 wet IOAW.

Antwoord

Een (nabestaanden)pensioen (ook van een ex-partner) wordt terecht in mindering gebracht op uw IOAW uitkering. Het gaat dan om een bedrijfspensioen, in dit geval ABP.
Art. 8a zegt het volgende: voor de werkloze werknemer en de echtgenoot: de som van het inkomen uit arbeid of overig inkomen van hemzelf en zijn echtgenoot;
Versta hieronder ook ex-echtgenoot. Een pensioen is een inkomen uit arbeid.
Een pensioen dat u of uw ex zelf heeft bekostigd, dus niet n.a.v. een CAO of pensioencontract van de werkgever, wordt niet gekort.
 
 
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Mag de werkgever de zelfbetaalde brandstof van mijn bijtelling aftrekken?    Ik heb eerst 2 jaar via een detacheringsbureau gewerkt. Hoe is dan de ketenregeling?