De Algemene Nabestaanden Wet (ANW) bestaat niet meer, met vaak armoede als gevolg!

Opinie  |  do 2 jun 2022  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,

Nadat eerst de Algemene Nabestaanden Wet werd versoberd, werd deze in 2015 vrijwel volledig afgeschaft. Alleen “weduwen”* met kinderen beneden de leeftijd van 18 jaar komen nog in aanmerking.
 
Ik werd weer eens getroffen door een schrijnend verhaal van een weduwe die van een inkomen van net 1000 euro per maand moet rondkomen, maar ook daarvan nog eens een huur moet betalen van 1100 euro per maand. Dat laatste kan zij nog een paar maanden doen van de overwaarde van de gedwongen verkoop van het huis na het overlijden van haar man. Vanwege dat steeds kleiner wordende kapitaaltje komt zij nog niet in aanmerking voor de Bijstand. Maar ook dat laatste zet geen zoden aan de dijk.

Geen enkel besef

Wat velen (en ook constateer ik HR-managers) namelijk niet beseffen, is dat het nabestaandenpensioen van een pensioenfonds of -verzekeraar niet meer is dan € 600,00. Samen met de AOW is dat een redelijk inkomen, maar zeker geen vetpot.
 
Maar wat nu als je nog niet in aanmerking komt voor de AOW? Moet je dan van een pensioentje van nog geen € 600,00 per maand leven? Er is dan nog wel de Bijstandswet, maar op een uitkering van € 1.092,00 per maand wordt wel het nabestaandenpensioen gekort. Dus dat schiet niet echt op.

Wat had ooit moeten gebeuren?

Door het afschaffen van de Algemene Nabestaandenpensioen Wet, moet elke werknemer (vaak de HR-manager binnen de organisatie) zich afvragen, wat gebeurt er wanneer ik (of een van onze werknemers) overlijd? “Dat is dan toch geregeld of niet soms” is de naïeve gedachte. Nee! Heel vaak niet.
 
Bij het afschaffen van de ANW, zei indertijd Staatssecretaris mevr. Jetta Klijnsma (PvdA): “Het voordeel is dat vrouwen dan eerder aan het werk gaan.” Zelden zo’n gotspe eerder gehoord, terwijl mensen van 55 jaar en ouder nauwelijks meer worden aangenomen.

De oplossing

De oplossing is, dat afgewogen naar het mogelijke risico er een ANW-hiaat verzekering moet worden afgesloten tegen een maandelijkse premie van ongeveer € 40 tot € 60 (afhankelijk van leeftijd) met een uitkering per jaar van ongeveer € 13.000,00. Je kunt natuurlijk ook een overlijdensrisico verzekering afsluiten. Als het maar goed duidelijk is, dat ons sociale stelsel vaak uitstekend wordt gevonden, maar dat zeker niet altijd is.
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10