Welke kosten mogen met bruto loon worden verruild?    Wordt nabestaandenpensioen gekort op de IOAW? 

Mag de werkgever de zelfbetaalde brandstof van mijn bijtelling aftrekken?

Vraagbaak  |  2 april 2019  |  Trefwoorden: Lease-auto, Auto van de zaak, Brandstofkosten, Bijtelling, Verruilen

Vraag

Ik heb een leaseauto (auto van de zaak) met tankpas voor benzine. Ik ben een week per jaar vrijwilliger voor een organisatie waarvoor ik moet rijden. Deze organisatie krijgt diesel auto’s gesponsord, waardoor mijn tankpas niet werkt en ik dit zelf betaal. Zou ik door mijn salarisadministratie deze brandstofkosten kunnen laten aftrekken van mijn bijtelling?

Antwoord

Ja dat kan en mag. De vraag is wel of uw werkgever daarvoor medewerking verleent.
Praktisch zou zijn, wanneer dat ook in de berijdersovereenkomst zou staan.
Maar . . . .  u heeft toch een bijtelling omdat u privé met de auto rijdt? Wanneer u met vakantie gaat, betaalt u dan ook zelf de benzine?
 
Er zijn twee oplossingen, waarbij u in beide gevallen de tank bon aan de salarisadministratie overhandigt.
  1. De bijtelling wordt verminderd met het bedrag waarvoor u getankt heeftUw bruto salaris wordt verlaagd met dat bedrag en onder aan de specificatie wordt (hetzelfde bedrag) netto aan u uitbetaald 
  2. Bij de 2e methode moet u een overeenkomst tekenen, dat uw loon wordt verlaagd etc. Dit kan een voordeel voor de werkgever opleveren qua werkgeverslasten (het zogenaamde verruilen).
 
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Welke kosten mogen met bruto loon worden verruild?    Wordt nabestaandenpensioen gekort op de IOAW?