Mag werkgever de functie van medewerker PZ uitbreiden met werkzaamheden afkomstig van de HR-directeur die ontslag heeft genomen    Moet er over overwerk en ploegentoeslag ook vakantietoeslag worden betaald? 

Stopt mijn ziektewetuitkering op de datum dat ik AOW krijg?

Vraagbaak  |  18 juni 2018  |  Trefwoorden: AIO, Participatiewet, AOW, Ziektewet, Sociaal minimum

Vraag

Ik heb op dit moment al meer dan 1 jaar een Ziektewetuitkering. Deze uitkering zou volgens het UWV nog 1 jaar worden voortgezet, dus totaal 2 jaar duren. Dat zou inhouden dat ik tot april volgend jaar een Ziektewetuitkering zou krijgen. Nu heb ik van de SVB een bericht ontvangen dat mijn AOW uitkering op 1 oktober dit jaar ingaat. Maar kan ik dan wel een Ziektewetuitkering tot april volgend jaar houden? Ik heb ook te weinig AOW jaren opgebouwd, zodat ik maar 40% AOW krijg.

Antwoord

Abusievelijk heeft het UWV u niet juist voorgelicht, omdat wanneer u de AOW-leeftijd bereikt, uw Ziektewetuitkering automatisch stopt.
Omdat u per 1 oktober mogelijk te weinig inkomen heeft - uw inkomen is waarschijnlijk lager dan het sociaal minimum - komt u misschien in aanmerking voor een “aanvullende inkomensvoorziening ouderen” (AIO) krijgen. De AIO-aanvulling is een onderdeel van de Participatiewet en moet u bij de SVB aanvragen.

Zou u na het bereiken van de AOW-leeftijd weer gaan werken (wat niet waarschijnlijk is), en dan weer ziek wordt, kunt u misschien weer een Ziektewetuitkering krijgen. Deze duurt dan maximaal 13 weken als er tenminste 4 weken tussen de ziekteperiodes zit.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Mag werkgever de functie van medewerker PZ uitbreiden met werkzaamheden afkomstig van de HR-directeur die ontslag heeft genomen    Moet er over overwerk en ploegentoeslag ook vakantietoeslag worden betaald?