Gaat de pensioengerechtigde leeftijd naar 68 jaar en hoger?

Opinie  |  vr 22 dec 2023  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,


Wanneer we de technocraten moeten geloven kan dat gemakkelijk, sterker nog, dat moet omdat de AOW en het Pensioen anders niet meer te betalen zouden zijn (wordt gezegd). Ander argument is dat we nu al veel arbeidskrachten tekort komen.

Gemiddeld zijn we allemaal even lang

Of we dat probleem moeten oplossen met ouderen in te zetten, is zeker discutabel. Gemiddeld worden we allemaal ouder, gemiddeld zijn we ook allemaal even lang en ook even rijk.
Gemiddeld is een mooi uitgangspunt voor de statistiek, maar het gemiddelde is nu eenmaal het midden van twee uitersten. M.a.w. er zijn werknemers, die fluitend en met groot plezier doorgaan tot hun 80ste en anderen, die om allerlei redenen al na hun 50ste willen stoppen.

Zware beroepen

Telkenmale komt ook de vraag: wat gaan we doen met de “zware beroepen”?  Oud-minister Kamp had daar wel een oplossing voor: hij beloofde (in een brief aan de Tweede Kamer) dat daarvoor een regeling zou komen.
Over de ingangsdatum van de pensioengerechtigde leeftijd zijn veel misverstanden. Vrijwel niemand weet dat deze in 1917 door de toenmalige Tweede Kamer van 70 jaar naar 65 jaar is verlaagd, met de toevoeging dat periodiek de pensioenleeftijd zou worden aangepast. Daar hebben we 100 jaar (!) over gedaan. Lees ook Algemene Ouderdomswet (inleiding)

Het is ook jammer dat veel werknemers zo weinig plezier in hun werk hebben, dat zij het liefst met “vroegpensioen” gaan. De zin: U gaat nu heerlijk  van uw welverdiende pensioen genieten, bij het afscheid van een medewerker, zegt al genoeg hoe (teveel) mensen denken over hun werk. Natuurlijk is bepaald werk niet altijd vol te houden; of het nu lichamelijk of geestelijk zwaar is. Dus daar moet een oplossing voor komen. Maar wie bepaalt wat “zwaar werk” is?
Ik heb al vaker gezegd: laat iedereen zelf beslissen wanneer deze met pensioen gaat vanaf bijvoorbeeld 60 jaar. Wanneer je voor je 67ste met pensioen wilt gaan moet er gewoon extra premie gespaard worden. Door wie?: Lees

Dat er velen zijn die werken zien als een ruwe onderbreking van hun privé tijd en liever 3 dagen dan 5 dagen werken, geeft aan dat voor velen het werk (hun beroep) niet een plezierige en nuttige invulling is van hun leven.

Waarom zou werken niet gewoon leuk kunnen zijn?

Een vraag aan een oudere werknemer, die in veel bedrijven gesteld wordt is: Hoe lang moet jij nog?  Hoe lang mag jij nog is kennelijk een utopie.  Lees

Zien we komend jaar kans om in de Nieuwe Pensioenwet de noodzaak van vroegpensioen en zwaar werk, in ieder geval voor de toekomst op te lossen?
Ik wens u voor volgend jaar een plezierige werkkring met leuke uitdagingen.
 



Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10