Mag de Arbodienst een verklaring afgeven dat medewerker is gekeurd    UWV slaat plank volledig mis bij korting inkomsten 

Heeft een pensioengerechtigde ook recht op seniorenverlof

Vraagbaak  |  27 januari 2021  |  Trefwoorden: Seniorendagen, Seniorenverlof, Pensioengerechtigde leeftijd, AOW-gerechtigd, AOW, Wet Gelijke Beloning (WBGL)

Vraag

We hebben een vraag over de seniorendagen. Een van onze medewerkers is vanaf 01-03-2020 bij ons in dienst getreden, hij is 66 jaar oud en hij vraagt zich af hoeveel seniorendagen hij heeft opgebouwd. Met de rekentool bereken ik de seniorendagen maar bij hem komt er steeds 0 dagen uit en ik kan maar niet uitzoeken hoe dat komt.
Via deze link de cao Metaalbewerkingsbedrijf  -  bladzijde 71 – art. 51 - kun je naar de rekentool
Ik hoor graag van je hoe het komt dat hij geen seniorendagen heeft opgebouwd!

Antwoord

Kennelijk is bij het maken van de rekentool geen rekening gehouden met het feit dat steeds meer pensioengerechtigden blijven doorwerken.
Voor toepassing van de wet is het onder meer belangrijk of de werknemer al in dienst was of later na zijn pensioengerechtigde leeftijd  in dienst is gekomen.
Het blijkt, dat uw werknemer al voor zijn AOW-leeftijd in dienst is gekomen (en toen ook al recht had op seniorenverlof) en omdat het dienstverband gewoon is blijven doorlopen na zijn AOW-leeftijd, heeft hij nog steeds recht op deze seniorendagen.
Vaak wordt het dienstverband beëindigd op de AOW-leeftijd. En na 3 maanden weer een nieuwe overeenkomst afgesloten, waarvoor mogelijk dan de seniorendagen niet meer gelden.
Op onze site Arbeidsovereenkomst vanaf AOW-leeftijd | HR-kiosk.nl (hr-kiosk.nl)
Onder punt 22 wordt nog eens bevestigd dat deze medewerker gelijk beloond moet worden:
Als in een organisatie ouderen extra verlofaanspraken in verband met hun behoefte aan extra hersteltijd hebben, geldt deze aanspraak op grond van de WGBL waarschijnlijk ook de AOW-gerechtigde; WBGL = Wet Gelijke Beloning
Het woordje waarschijnlijk is vermoedelijk bij het onderzoeken van de wet naar voren gebracht, omdat men niet zeker is van de conclusie.
Lees ook: Doorwerken na AOW 
Een ander argument is het volgende:  “Als er een CAO van toepassing is, moet een AOW’er uiteraard hetzelfde CAO-loon ontvangen als andere werknemers die hetzelfde werk doen”. Dus een extra reden om de werknemer wel seniorenverlof toe te kennen.
Je zou kunnen redeneren, dat niet alleen loon, maar ook hetzelfde verlof gegeven moet worden als een vergelijkbare werknemer.
En misschien is het gevoel van “redelijkheid” nog belangrijker dan de wet.

 
 
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Mag de Arbodienst een verklaring afgeven dat medewerker is gekeurd    UWV slaat plank volledig mis bij korting inkomsten